Videoverslag oud & nieuw in de Efteling

Een enorm verkeersinfarct, oliebollen die niet te eten waren, bezoekers die na 3 uur ’s nachts het parkeerterrein nog niet konden verlaten door filevorming en een twitterende Bart de Boer die niet snapte waarom iedereen na 01.00u. ’s nachts tegelijk weg wilden. Maar voor de rest was het een gezellige sfeervolle happening in het park. UPDATE: Nu met reacties van een medewerker en een bezoeker.

 

Online shoppen met korting

SpeelgoedSpeelgoed

3 reacties op “Videoverslag oud & nieuw in de Efteling

  1. Hallo allemaal

    Ik was een van de vele bezoekers en ik kan 1 ding zeggen:

    IK HAD EEN TOP AVOND, DANK AAN ALLE MEDEWERKERS VAN DE EFTELING

    EFTELING DIT JAAR WEER ?

    Dan ben ik dr bij

  2. Kom kom…
    het was een leermoment voor de Efteling, dat zeker….
    De hele dag waren vele attracties begaanbaar, korte wachtrijen…. Onze dochter vermaakte zich, evenals wijzelf, opperbest. De uitdossing van WinterEfteling is tot in de puntjes verzorgt, zoals altijd.
    De sfeer was fantastisch en in het hele park waren de medewerkers allen zeer enthousiast en vriendelijk. Ik vind dat noemenswaardig. Lovenswaardig. Dat deze medewerkers met hart en ziel de klanten bedienden op ‘hun’ Oud & Nieuw, was voor mij een teken dat het binnen het park (ook als werknemer) prettig toeven is. Te prijzen valt het evenement zeker om de manier waarop alles liep. Toen de pleinen volstroomden werd echter duidelijk dat het een operatie was, die groter was dan men had verwacht.

    Dat er tijdens de uiteindelijk jaarswisseling in het draaiboek iets mis ging was vervelend. Het was duidelijk zichtbaar dat de muziek op het moment supreme de artiesten in de steek liet. Een a capella versie van “Happy New Year” volgde. Inderdaad, daar liep het even niet lekker. Het uiteiken van de bubbels ging ook niet vlekkeloos, mede door een groot aantal grijpgrage bezoekers. Dat de oliebollen niet top waren, meen ik te moeten toeschrijven aan de firma Koopmans. Een oliebol hoort warm te zijn, dat vooropgesteld, maar een gegeven paard mag men mijns inziens niet in de bek kijken. Leermomenten…
    Het vuurwerk was mooi, niet spectaculair. Efficient…. Mooi georkestreerd. Liep ook niet vlekkeloos (naar ik aanneem) door de plotse technische problemen op het podium. Een en ander zal zeker met elkaar verband houden.
    Wel een punt van kritiek aangaande het vuurwerk, was de hoogte. Hierdoor was het voor velen moeilijk te zien, zeker de kinderen.
    De enige echte smet op het blazoen was een inschattingsfout van de Efteling om net voor het moment supreme, de Droomvlucht cast te laten optreden, met een oersaai dromerig nummer. Hierdoor werd de heersende feeststemming een beetje monddood gemaakt. Dat was een fout…

    De uitstroom van het verkeer, in alle eerlijkheid; was verwacht! Kom op!
    Wijzelf hadden ons al neergelegd bij een urenlange slakkengang huiswaarts. Gelukkig viel die voor ons alleszins mee. Gelukkig.
    Die verkeersdrukte, was absoluut te verwachten. De slagbomen stonden overeind, bij elke uitrijpoort een uiterst vriendelijke medewerker die iedereen nog even van “de beste wensen voor 2012” voorzag. Eigenlijk was al het mogelijke gedaan. Dat het allemaal dichtslibde kwam louter door de omvang, en het asociale rijgedrag van een groot aantal bezoekers. Elkaar niet de ruimte gunnen, elkaar afsnijden en wilde handgebaren, daar waar simpel ritsen een makkie was. (een Nederlandse kwaal)

    Ik ben ervan overtuigd dat Efteling met dit evenement een mooie stap heeft gezet voor de toekomst. Een grote operatie, een grootschalig evenement…. warme sfeer, heerlijk toeven…. een kinderdroom die werkelijkheid werd voor kind en ouder….
    En een goed leermoment. Neem van mij aan: dit overkomt ze nooit meer!

    1. Ik ben het van harte een met de schrijver. Een geweldige dag en avond Efteling gehad. Ook voor het personeel en de versieringen alle lof. Toch wel enkele minpuntjes, oké leermomenten.
      De late voorstellingen voor Raveleijn konden pas vanaf 18.00 uur gereserveerd worden. Dit was gedaan om ook de late aankomers de gelegenheid te geven om de voorstelling bij te wonen. Om 16.50 uur stond er al een wachtrij voor de automaten. Gevolg was de bovengenoemde a-sociale voordringreakties van diverse bezoekers door het afwezig zijn van hekken. Gevolg anderhalf uur wachttijd om toch maar niet die laatste voorstelling, die volgens geruchten spectaculair moest zijn (en was) niet te hoeven missen. Vooral hulde aan de daar aanwezige medewerkster, die ondanks alles haar geduld en beleefdheid wist te behouden. Of de late bezoekers iets aan deze regeling hebben gehad, vraag ik me af.

      Wij hadden een dagkaart en hebben ons de hele dag prima vermaakt. Ik kon via Internet alleen maar een dagkaart (geldig over een langere periode) of een avondkaart bestellen.
      In de late uren viel het ons op dat er wel erg veel publiek aanwezig was, Natuurlijk heeft de avondkaart voor extra toeloop gezorgd, maar het was al redelijk vol met reguliere dagkaarten en abonnementhouders.
      Vanaf de jaarwisseling inderdaad diverse minpunten:
      – zwaar vuurwerk dat tussen het publiek ontplofte, een lichtkogel die vanuit het publiek werd afgevuurd.
      – veel aangeschoten en erg dronken bezoekers.
      Deze problemen zijn volgens mij niet geheel aan de Efteling toe te schrijven, maar het viel me wel op dat er weinig personeel/bewaking op de Brink zichtbaar was.

      Het was jammer dat de aftelling niet erg vlotjes verliep met een kort vervolg op het beloofde spetterende vuurwerk op de Pagode…….en daarna niets meer. Tien minuten later plotsklaps een schitterende vuurwerkshow, die door diverse bezoekers mogelijk is gemist. Mogelijk is daardoor de massale uittocht begonnen. Ook wij zaten in deze massa (De avondopenstelling duurde toch tot 01.00 uur !!).
      Tijdens de uittocht bleek dat de smalle poort bij de ingang van het park/spoorwegovergang in combinatie met de toeloop vanuit andere richtingen voor de grootste problemen zorgde. Samen met andere bezoekers hebben wij ons gedurende deze “ganzenpas” van ruim een uur zorgen gemaakt over onze veiligheid en de zich in de massa bevindende jonge kinderen, oudere mensen en invaliden. Wat als er zich ergens een calamiteit zou voordoen? Ik heb later nog wel een ambulance zien rijden.

      Bij de uitstroom had ik inderdaad, zoals gewoonlijk, wel wat problemen verwacht. Ik ben echter meer dan een uur bezig geweest om alleen maar vanuit mijn parkeerplekje tussen de file te komen en was toen nog geen meter opgeschoten. Inderdaad mede door mijn Kabouter 7 gebruikers, die absoluut geen tolerantie toonden (“Ik heb al er 1 tussengelaten hoor”) Na anderhalf uur heb ik me maar aangepast en de parkeerplaats via in inrijstroken verlaten (binnen vijf minuten stond ik toen buiten en zag dat zich in deze route diverse (dichte) dubbele poorten bevonden. Ook had ik niet het idee dat ik andere vertrekkers daarbij benadeelde. Wellicht een idee voor het draaiboek van volgend jaar.

      Ik vermoed dat deze dag een record zal zijn met het totale aantal bezoekers. Ik vraag me wel af wanneer de Efteling aan zijn maximum (toegelaten) bezoekers zit. Wellicht is het zinvol om voor dergelijke fantastische initiatieven “besloten” reserveringen te laten plaatvinden. Ondanks het negatieve einde denk ik nu al aanvolgend jaar en hoop dat er dan een kleiner aantal leermomenten zijn.

Reageren is niet mogelijk.