Loeki de Leeuw

En natuurlijk is er een plekje op Efteling Fanzine voor Loeki!

Helaas, Loeki de Leeuw is vertrokken uit Carnaval Festival. Zijn plaats is ingenomen door Jokie en Jet. Maar, de eigen pagina van Loeki op Efteling Fanzine blijft gewoon bestaan. Sterker nog, we gaan deze pagina in de toekomst uitbreiden.

Loeki de Leeuw is een pop die van 1972 tot 2004 de reclame van de STER op de televisie opvrolijkte in korte filmpjes. Volgens sommigen werd hij genoemd naar de bekende voetbalinternational Louis Biesbrouck (Loek), maar ook wel wordt gezegd dat zijn naam een afleiding is uit het Engelse werkwoord to look.

Vaak draaiden de filmpjes om Loeki’s onhandigheid. Hij had nagenoeg geen tekst, maar zijn vaste kreet “Asjemenou” werd beroemd. In deze filmpjes speelden ook Welpie het kleine leeuwtje (alleen in de beginjaren), Piep de Muis, Roosje het leeuwinnetje, Guusje het kleine eendje en Filiep de blauwe olifant.

Joop Geesink (1913-1984) is de geestelijk vader van Loeki. Na zijn dood nam zijn dochter Louise het werk over. Zij begon in 1986 een Loeki-strip voor het kinderblad Okki.

 

Loeki was zo verbonden met de reclame op de publieke zenders dat de prijs voor de beste reclame naar hem vernoemd is: de Gouden Loeki. Tegenhanger hiervan is de Loden Leeuw voor de meest irritante televisiecommercial.

Loeki de Leeuw verscheen eind 2004 voor het laatst in de reclameblokken. Voor de STER waren de kosten van de productie en uitzending de reden om te stoppen.

 

Op 16 maart 2005 werd Loeki zogenaamd ontvoerd door een studentenvereniging uit Utrecht, omdat ze niet wilden dat Loeki in een stoffig archief stond weg te kwijnen. Het bleek echter om een publiciteitsstunt te gaan om aan te geven dat Loeki in attractiepark, de Efteling te zien zal zijn. Sinds 2005 wordt Loeki daar gebruikt als aanvulling op de bestaande attractie Carnaval Festival. Sinds 2012 is Loeki weer vertrokken uit deze attractie en is zijn plek overgenomen door Jokie en Jet. Carnaval Festival werd in 1984 ook ontworpen door Joop Geesink.

Op 21 augustus 2005 keerde Loeki  tijdelijk terug op de buis in reclamespotjes van Edah. Loeki was daardoor voor het eerst ook te zien op de commerciële zenders. In het filmpje wordt gebruikgemaakt van 3D-animatie.

Lees een uitgebreide biografie van loeki op:


Bol AlgemeenBol Algemeen