Muziek D.V.H.

Een bijdrage van Rene Merkelbach

Vol trots kan ik via deze pagina mededelen dat ik door de Efteling gevraagd ben de muziek te componeren voor de grootste en meest omvangrijke efteling-attraktie aller tijden:
De Vliegende Hollander (opening 1 april 2007)

Dat is een grote eer en ik werk er dan ook dagelijks met veel plezier aan! Zou ik daar dan niet af en toe aandacht aan willen besteden op de ’today’-pagina van mijn website? Jawel! En zou ik niet alle emailtjes willen beantwoorden van de vele nieuwsgierige fans die de Efteling telt? Jazeker, want de interesse is enorm, en dat stimuleert alleen maar extra in het maken van prachtige muziek voor deze attraktie.

Maar waarom doe ik dat dan niet zul je je afvragen?

Dat heeft verschillende redenen, zoals daar zijn: *ik werk in opdracht van de Efteling, en de Efteling heeft een speciale afdeling die de communicatie verzorgt voor het park. Het zou dus ongepast zijn om via mijn website al informatie te verschaffen die de Efteling mogelijk nog voor zich wil houden. Niet iedereen houdt zich aan dit gentlemen’s agreement overigens,met als resultaat dat er inmiddels al veel onware verhalen te vinden zijn op het internet. Als de informatie niet van de Efteling af komt mag je aannemen dat deze niet met zekerheid klopt.

*Daarnaast vind ik het jammer om al kleine beetjes info weg te geven over zoiets moois en zoiets bijzonders waarvan straks de totaalbeleving verpletterend zal zijn. En hoe begrijpelijk het ook is dat de liefhebbers graag al iets zouden weten over de muziek en de attraktie an sich, ik vind dat het vantevoren geven van deze info ten koste gaat van de impact die de attraktie en de muziek zullen hebben in de juiste en volledige context.

F.A.Q.
waar ik al wel antwoord op kan geven :

*klopt het dat de muziek voor DVH door een orkest in Praag zal worden uitgevoerd en opgenomen?

Op dit moment schrijf ik de muziek, vervolgens zal arrangeur Sebastiaan Koolhoven de muziek arrangeren voor het symphonie-orkest en samen zullen we tzt naar Praag gaan om de muziek uit te laten voeren door minimaal 60 musici

*waarom in Praag opnemen?
Ik kreeg deze tip van iemand uit de muziekindustrie toen ik aan het begin van dit jaar met hem sprak over de nieuwe attraktie. Bij het zoeken naar een goed orkest bleek dat het symphonie-orkest in Praag bekend staat om het hoge niveau waarop zij spelen en vooral ook de jarenlange ervaring die zij hebben met het inspelen van filmmuziek voor o.a. grote hollywood-produkties. Ik heb dat plan voorgelegd aan de Efteling, en dat werd enthousiastontvangen. De succesvolle opnames van de nieuwe Efteling-parkmuziek door collega-componist Maarten Hartveldt bewijzen dat het een goede keuze is geweest om dit orkest te benaderen. Ik ben er zelf nog nooit geweest overigens, maar DVH-arrangeur Sebastiaan Koolhoven heeft dit orkest al voor 4 produkties bezocht, tot grote tevredenheid.

*schrijf je ook de muziek voor de nieuwe Efteling-commercials?
Ik ben ook benaderd om  muziek te schrijven voor een aantal commercials van de Efteling. Daar ga ik zeer binnenkort mee aan de slag. Dat wordt niet (zoals hier en daar wordt beweerd) ‘Pirates’-muziek,geen  ‘Hans Zimmer-muziek’ , maar De Vliegende Hollander-muziek. Misschien hoor je in de commercial 1 seconde van wat je later in de attraktie zult horen, misschien 10 seconden, misschien slechts een voorproefje van de sfeer uit de attraktie. Weet ik nog niet, ga ik binnenkort over nadenken.

*kunnen we binnenkort meer info verwachten over de muziek?
Voor alle info zou ik je willen verwijzen naar de Efteling zelf. ik heb een ’today’-pagina op mijn website waarop ik mijn dagelijkse werkzaamheden beschrijf. Als het gaat om DVH dan zul je daar nog geen uitgebreide info vinden omdat ik dat nog niet wil, of omdat dat nog niet kan. Als ik denk dat er informatie is die naar buiten mag worden gebracht kun je het op die pagina vinden in ieder geval, of op de pagina waar je je nu bevindt.

*tot slot
Tot nu toe is wat ik op div Efteling-sites en in nieuwsbrieven gelezen heb betreffende de  muziek voor DVH voor 95 % onjuist. Geloof niet alles wat je leest want sommige namen die gebruikt worden als zijnde ‘bron’ kunnen onmogelijk kloppen omdat de bijbehorende info niet klopt, en ik kan het weten. Ik zou zeggen : lees alles, geniet er van, beleef plezier aan de voorpret, maar vergeet straks als de attraktie draait niet even het e.e.a. terug te lezen en te checken wie er nu gelijk had en wie niet 😉

Helaas voor jullie ben ik op het moment echt de enige die het weet 🙂

veel plezier nog met DVH-in de maak…

Rene Merkelbach

Tekst van statement is rechtstreeks overgenomen van de officiële website van Rene Merkelbach.

Bol AlgemeenBol Algemeen