Eftelweerman: Nawinteren in een echte Winter Efteling

eftelingWe kennen de term nazomeren wel. En dat is geen uitzondering. In de weken na het Negen Pleinen Festijn kunnen de temperaturen nog fors oplopen tot zomerse waarden. Maar nawinteren? Bekend bij iemand? Na de Winter Efteling kunnen de temperaturen nog fors onder het vriespunt komen. Klinkt apart zo met de lente in zicht maar het gaat echt gebeuren. De media zwijgen nog maar dat zal niet lang meer duren. Het gaat winteren en niet zo’n klein beetje ook. Deze week al daalt de temperatuur om aan het einde van de week te blijven steken op 2 graden overdag. Frisjes ja, maar winters? Lees verder na de klik hoe het zit. (met update!)

Vanaf 25 februari 2018 (zoals ik al eerder schreef afgelopen zaterdag) gaat het los. De kans op sneeuw blijft in eerste instantie klein. Weinig bewolking en dat is goed nieuws voor de liefhebbers van schaatsers op natuurijs. Elke nacht kan het wel een paar centimeter aanvriezen. Voor wie de Efteling gaat bezoeken is het advies zich warm te kleden en je tegoed doen aan warme chocolademelk en/of de exclusieve Efteling koffie. De kans dat bepaalde attracties moeten sluiten vanwege de vorst is vanaf die tijd groot met uitzondering van Baron 1898.

Ok, leuk! Maar van korte duur allemaal zeker?

Op de nog langere termijn, pak hem beet tegen het einde van de 10 daagse verwachtingstermijn lijkt de hoogte stroming weer meridonaal te gaan worden (noord / noordoost ) en gaat een volgende portie zeer koude lucht vanaf de pool naar het zuiden toe uitzakken. Het is dan weer even afwachten waar de hoogte-as komt te liggen. Uitgaande van bv het ECMWF als ook het GFS gaat deze artische lucht dan opnieuw tot over de Benelux uitstromen! Dus gaan we echt lang nawinteren tot dik in maart 2018 toe!!

Elfstedentocht dus?

Daar ga ik niet over. De Eftelweerman beperkt zich tot de (winter) Efteling en laat die elfstedenhype lekker over aan de schreeuwende media. Voor de winterliefhebbers: geniet van elke dag. Voor de lente liefhebbers: sorry…… maar denk er aan…. pas rond 21 maart begint de lente. Op papier dan….

Meer updates later deze week. Kleine updates eventueel onderaan dit bericht.

UPDATE 20:00u.: Nieuwste weerkaarten versterken nog eens flink het bovenstaande verhaal. Het wordt zelfs nog wat kouder maar daarover later meer. Al tijdens het weekend kans op sluiten attracties vanwege de vorst. Na weekend groeit die kans met de dag. Mijn advies aan de Efteling is om de wintervuren tijdelijk terug te laten keren. Zonder overdrijven!

Oh enne…. vanaf morgen gaan weerplaza en het KNMI pas mee met de berichtgevingen over het winterse weer dus zullen de knip- en plakredacties van diverse media het hardst gaan schreeuwen over winter en Elfstedentocht. Let maar eens op.

Met vriendelijke groet,

Eftelweerman

SpeelgoedSpeelgoed