Eftelweerman: Koud, kouder, koudst

eftelingZoals maandag voorzegd zijn de media schoorvoetend naar buiten gekomen met berichten over het komende late winterweer. De Telegraaf spande de kroon om als laatste om te gaan maar dan wel met een schreeuwende kop. Nu maar geduldig wachten op termen als horrorwinter en Elfstedentocht. Terug naar de werkelijkheid nu. Het late winterweer draait zich deze week warm… eh.. koud om na het weekend snoeihard toe te slaan. Ik adviseerde de Efteling al om de wintervuren tijdelijk terug te laten keren want met nachten van -15 graden, -7 overdag en de aanhoudende droge luchten is het alles behalve behaaglijk te noemen. Bepaalde attracties zullen moeten sluiten vanaf volgende week. (met update!)

Mijn advies blijft dan ook aan mensen die een bezoek plannen naar de Efteling: trek warme kleding aan. Vergeet de handschoenen niet! Warme koffie, thee of chocomel zijn eerder een must dan luxe. En hou de berichtgeving in het park in de gaten wat betreft de grote attracties zoals de Halve Maen en Joris & De Draak. Baron 1898 krijgt de ultieme vuurdoop om te testen of de attractie is opgewassen tegen de vorst.

Hoe lang gaat het duren?

Voor zover de kaarten en pluimen het nu laten zien dik twee weken. Het zou zelfs nog langer kunnen duren door transportkoude maar hoe verder de prognoses hoe onzekerder het allemaal wordt. Niet doen dus. Daarom tot nu toe 2 weken.

De weerdame van het NOS Journaal heeft het over bevroren sloten en opgespoten weilanden. Overdrijf je zelf niet een beetje?

Nee. Die dame die het weer bespreekt bij het NOS Journaal durft niet verder dan 4 of 5 dagen vooruit te kijken. Blijkbaar te bang om voor schut te gaan als de prognoses alsnog wijzigen.

Elfstedentocht dus?

Zoals eerder gezegd, ik waag me daar niet aan. Die opgeklopte hype laat ik aan anderen over. Ik beperk me tot Kaatsheuvel en met name de (Winter) Efteling.

Sneeuw?

Alleen langs de kustprovincies een kleine kans op sneeuw vanwege het relatief warme zeewater. Hoe dieper het land in hoe droger de vorst.

Winter Efteling?

Het zal raar zijn om lente elementen terug te zien in de decoraties. Maar voor de rest een koude barre en een bijzondere toegift van de Winter Efteling.

Met vriendelijke groet,

Eftelweerman

UPDATE 21:00u.: Nu wordt het bizar gewoon. De nieuwste prognoses tikken de -21(!) graden aan voor in de loop van volgende week met fors toegenomen sneeuwkansen. Morgen een uitgebreide update later op de dag om alles uiteen te zetten en wat dit gaat betekenen voor een bezoek aan de Efteling.

SpeelgoedSpeelgoed