Eftelweerman: Kou duurt maar kort

eftelingNa bijna een week van euforische berichten kreeg menig (amateur)meteoroloog vanochtend het deksel keihard op de neus. Dagenlange prognoses kunnen meteen met het grof vuil mee. Er is een kentering in de maak die halverwege volgende week de ijskoude periode meteen de das zal omdoen. Zeer verwarrend allemaal na de eerdere prognoses. Sterker nog, gisteravond 21:00u. leek het nog bizarder te worden dan ooit. En nu ineens alles weg. Wat rest zijn enkele flinke koude dagen (toch wel degelijk een verlate Winter Efteling) om daarna weer in de plus te eindigen. Funest voor de aangroei van ijs en het vallen van sneeuw. Hoe het precies zit leg ik uit na de klik. (met updates)

Gezien de ontwikkelingen die zowel het GFS als ook het ECMWF laten zien geen goede ontwikkeling voor de schaats en winter liefhebbers. Het hoogtepunt van het Siberische “wintertje” wordt begin volgende week al bereikt. In de tweede helft van de week lijkt het vanuit het zuiden (dus ook Midden Brabant) alweer te gaan verzachten.

De doodsteek voor het winterweer wordt notabene door een bel met zeer koude lucht die vanaf de Oostzee via de Noordzee de Atlantische Oceaan optrekt ingeluid. Door een alliantie met het Azorenhoog word het hogedruk bolwerk vanuit het zuiden als het ware ondermijnd en met het verplaatsen van de blokkade richting de Noordelijke Atlantische Oceaan gaat de jetstream een steeds noordelijkere koers vervolgen. Uiteindelijk zullen we dan vanuit het zuiden (Azorenlaag / Middellandse Zee laag) te maken gaan krijgen met een inzettende verzachting!

UPDATE 15:00u.:

Zeg grapjas, hoe zit het nou. Komt er nou een uitzonderlijke koude periode of niet?

Ja, absoluut. Vanaf komende zondag zoals reeds voorzegd. Alleen de termijn van 2 weken is flink ingekort. Al halverwege volgende week gaan de temperaturen weer omhoog. Zeker nog geen lente maar zacht genoeg om schaatsers op natuurijs door het ijs te laten zakken.

Sneeuw of ook maar niet?

Sneeuwkansen zijn er wel degelijk. De kansen hierop in de kustprovincies nemen af terwijl in het in de oostelijke provincies toeneemt. Vooralsnog weinig sneeuwkansen in de regio Midden Brabant (Kaatsheuvel) maar dat kan morgen weer anders zijn.

Hoe zit het met de attracties in de Efteling?

Goed de berichten in de gaten houden. Vanaf komende zondag groeit de kans dat bepaalde attracties gesloten blijven door de vorst. Denk dan aan Joris en de Draak en de Halve Maen.

Een klein weekje dus zei je?

Ik hou het kort inderdaad om nog meer teleurstelling te voorkomen. Maar de prognoses kunnen zo weer omslaan. Hoe langer de termijn hoe meer onzekerheid. Dat is ook de reden waarom ik altijd het woord Elfstedentocht zoveel mogelijk probeer te omzeilen.

Niets is zo veranderlijk en verraderlijk als het weer. Dat blijkt. Een soort van mini winter. Geniet er van!

UPDATE 21:00u.: Boink!! Avondrun van EC heeft de temperaturen bijgesteld…… naar beneden! Die verzachting volgende week komt in het gedrang. Morgen meer.

Met vriendelijke groet,

Eftelweerman

SpeelgoedSpeelgoed