De Efteling viert vandaag 65ste verjaardag!

eftelingDe Efteling is jarig! Wat ooit klein begon als een speeltuin met Sprookjesbos is in 65 jaar uitgegroeid tot een wereldberoemd attractiepark. Het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd is voor het park geenszins een reden om het rustiger aan te doen; het park leeft als nooit tevoren! De 65e verjaardag wordt namelijk gevierd met de opening van het nieuwe vakantiepark Het Loonsche Land en vanaf begin juli is Symbolica geopend, de grootste attractie uit de geschiedenis van het park. In menig Nederlands foto-album is wel ergens een foto te vinden waarop een kind de oortjes te luister legt op één van de muzikale paddenstoelen in het Sprookjesbos. En nagenoeg iedereen herkent het deuntje van de Indische Waterlelies of Carnaval Festival en weet dat een Python niet alleen een slang is, maar ook een achtbaan in de Efteling.En wie heeft er nog nooit een ritje gemaakt in de Stoomtrein, op een paard gezeten in de Stoomcarrousel, zich verwonderd bij het dansende water van het Waterorgel of een stukje afval in de mond van Holle Bolle Gijs gestopt om daar vriendelijk voor te worden beloond? Er wordt gezegd dat iedere Nederlander minstens twee keer in zijn of haar leven in de Efteling komt: één keer als kind en daarna samen met de (klein)kinderen.

Anton Pieck geeft met zijn unieke tekenstijl een gezicht aan de Efteling, de geest van zijn ontwerpen is heden ten dage nog steeds typerend is voor alle attracties. In 1978 draagt Pieck zijn tekenpen over aan Ton van de Ven, die in nagenoeg dezelfde tekenstijl zijn eerste attractie mocht ontwerpen: Het Spookslot. Hiermee sloeg het park een nieuwe weg in en kon zich verder ontwikkelen als attractiepark. De komst van achtbaan De Python viel niet bij iedereen even goed, omdat het té ver weg stond van het gedachtengoed van Pieck. Letterlijk zelfs; de achtbaan werd daarom binnen de grenzen van het park zo ver mogelijk van het Sprookjesbos gebouwd.

In 1986 werd besloten om terug te gaan naar de roots van het park: sprookjes vertellen. Fata Morgana opende, een boottocht door de wereld van 1001 nacht. Het Volk van Laaf bouwde een nederzetting op de plek waar vroeger de speeltuin te vinden was. Na nog talrijke attracties opende een nieuwe grote publiekstrekker die vandaag de dag nog steeds zeer geliefd is bij jong en oud: Droomvlucht. Destijds ‘het mooiste wat de Efteling ooit was overkomen’. Ook in de jaren daarna blijft het park groeien: Villa Volta, 3D-bioscoop PandaDroom, een groot Efteling Theater en De Vliegende Hollander. Deze laatste attractie werd afgelopen week door parkdirecteur Fons Jurgens in een interview helaas ‘de grootste fout uit de geschiedenis van het park’ genoemd vanwege de vele technische problemen die tijdens de bouw en na de opening ontstonden.

Maar al doende leert men; voor de attracties daarna worden gerenommeerde bedrijven in de arm genomen om nieuwe attractietypes te bouwen die zich al bewezen hadden, maar met een speciaal Eftelingsausje toch weer vernieuwend worden en in de filosofie van het park passen. Elke nieuwe attractie krijgt een eigen verhaal. Goede voorbeelden hiervan zijn de houten racer-achtbaan Joris en de Draak en dive-coaster Baron 1898, die bezoekers sinds 2015 de diepte in laat storten. En de volgende parel staat ook alweer klaar om weldra geopend te worden: Symbolica, Paleis der Fantasie. In deze darkride ga je op audiëntie bij Koning Pardulfus, maar wordt je uiteindelijk meegenomen op een verrassende reis door de wereld van Pardoes.

Blijft het hierbij? Nee, absoluut niet. De Efteling wil doorgroeien en de plannen zijn om in 2020 de 5 miljoen bezoekers per jaar te halen. Hiervoor wordt een groot stuk grond vanaf het Efteling Hotel tot aan de Python bij het park getrokken om daar verder te kunnen ontwikkelen. De directie heeft nu al een nieuwe, grote publiekstrekker aangekondigd die vóór 2020 zal openen. Daarbij zullen ook kleine toevoegingen blijven komen, zoals nieuwe sprookjes in het Sprookjesbos.

De Efteling is na al die jaren niet zomaar een dagje uit: het is een begrip en wordt beschouwd als een stukje Nederlands erfgoed. De Efteling bruist nog van de ideeën en zal ook de komende tientallen jaren de harten van jonge bezoekertjes blijven stelen. En ook zij zullen straks nog minstens één keer terugkomen, ook weer met hun eigen (klein)kinderen. En ook zij zullen hun oortjes te luister leggen op de paddenstoelen, een reis maken met de Stoomtrein, een rondje op een paard maken in de Stoomcarrousel, een stukje afval aan Holle Bolle Gijs schenken of genieten van het dansende water… maar dan bij Aquanura. De Efteling blijft voor jong en oud een Wereld vol Wonderen. Voor altijd.

Bron: vijfzintuigen.nl

SpeelgoedSpeelgoed