Nieuw rookbeleid vanaf 1 april: rookzone(s) in Sprookjesbos

eftelingDe Efteling scherpt met ingang van 1 april het rookbeleid in het park flink aan. Vanaf deze datum wordt roken in wachtrijen helemaal verboden, dus ook in niet-overdekte wachtrijen. In het Sprookjesbos zal roken worden ontmoedigd; hier worden 1 of meerdere rookzones aangewezen waar het toegestaan is om een sigaar, pijp of (E)-sigaret op te steken. Dit staat in een interne memo die onder medewerkers is verspreid. Bezoekers die in een wachtrij vanaf 1 april toch rookwaar op willen steken, zullen door personeel vriendelijk worden aangesproken op de overtreding. Wordt hier door de gast niet positief op gereageerd, zal hier tegen opgetreden worden.

In het Sprookjesbos zal het roken worden ontmoedigd middels bewegwijzering waarmee bezoekers op een positieve manier wordt verwezen naar de rookzones. Waar deze gaan komen, is op dit moment nog niet geheel duidelijk. De keuze voor het Sprookjesbos is bewust gekozen, omdat hier veel jonge kinderen bij elkaar komen.

Het aangescherpte rookbeleid wordt vanaf 1 april gehandhaafd bij alle parken die aangesloten zijn bij de Club van Elf, de vereniging van de Nederlandse grootste dagattracties. Zij hebben gezamenlijk besloten om vooral de jongere bezoekers te beschermen, zeker op plekken waar veel mensen dicht bij elkaar staan en niet weg kunnen. Het rookverbod gaat zelfs gelden voor E-sigaretten. De Efteling wil met het nieuwe beleid een veiligere en gezondere omgeving creëren.

Volgens het park past de aanscherping van het rookbeleid binnen de maatschappelijke trend waarbij roken in openbare gelegenheden steeds meer op weerstand stuit. Op Facebook werd onlangs al opgeroepen tot een algeheel rookverbod in het park, wat veel positieve en negatieve reacties opleverde. De Efteling wil echter geen algeheel rookverbod, omdat het een plek moet blijven waar iedereen zich thuis voelt. Er wordt enkel verzocht om rekening te houden met anderen.

In het Sprookjesbos staan al sinds jaar en dag borden met daarop de tekst ‘Een vonk van pijp of sigaretten, kan ’t bos in vuur en vlammen zetten’. Deze spreuk is vooral bedoeld om te wijzen op brandgevaar, zeker in droge periodes.

Bron: vijfzintuigen.nl

SpeelgoedSpeelgoed