Efteling Kids Radio niet langer meer landelijk via DAB+

eftelingDe overstap van Efteling Kids Radio van een gehuurd subkanaal van Radio538 naar een frequentie gehuurd van MTVNL heeft onprettige consequenties gekregen voor luisteraars die gebruik maken van DAB+. De zender heeft er voor gekozen om sinds april een frequentie te huren van netwerkaanbieder MTVNL. Deze aanbieder zou volgens de radiozender meer zekerheid bieden voor de toekomst. MTVNL heeft een vergunning om tot en met 2024 uit te zenden via DAB+. Alleen is de dekking door MTVNL teruggebracht naar de Randstad. Zo is Efteling Kids Radio niet meer via DAB+ de ontvangen in Noord Brabant, de bakermat van de Efteling.

MTVNL heeft verschillende regionale DAB-kanalen in haar bezit waarmee tezamen een landelijk netwerk gevormd kan worden. Tot op heden werd in vrijwel heel Nederland hetzelfde aanbod uitgezonden via de diverse steunzenders waaronder Efteling Kids Radio. Sinds kort wordt er echter in Noord-Brabant en Noordoost Nederland door de aanbieder een afwijkend aanbod uitgezonden. Efteling Kids Radio maakt in die gebieden echter geen onderdeel meer uit van het aanbod en verliest hiermee haar vrijwel landelijke dekking.

Ondanks dat de radiozender de zekerheid heeft om tot 2024 uit te kunnen zenden via DAB+ via het netwerk van MTVNL, is de dekking van de radiozender in de digitale ether kleiner geworden met het wegvallen van de regio’s Noordoost Nederland en Zuid-Nederland.

Efteling Kids Radio bevestigt dat de dekking van de radiozender in de digitale ether momenteel alleen in de Randstad goed is: “Momenteel worden we inderdaad vooral via de Randstad doorgezet. We zijn aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om ook de andere plekken er weer bij te pakken”, aldus de radiozender tegenover Mediamagazine.nl.

MTVNL beschikt in de Randstad over een netwerk dat vrijwel overal outdoor- als indoordekking biedt met steunzenders in onder andere Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Hilversum en Rijswijk waarop naast Efteling Kids Radio ook radiozenders als Groot Nieuws Radio, Hotradio Hits, Radio West en Radio NH te horen zijn.

Buiten de Randstad biedt het netwerk een beperktere dekking. Hierbij wordt er in de regio Drenthe/Groningen een afwijkend aanbod uitgezonden met twee radiozenders: Team FM en Gigant FM. In Noord-Babant is alleen Radio JND te horen via het netwerk van MTVNL, waarbij vanaf 1 juli Mexico FM wordt toegevoegd.

Efteling Kids Radio heeft wel plannen om in de toekomst ook in Noord-Oost Nederland en Noord-Brabant weer te horen te zijn: “Dat wordt interessant  zodra de zendsterkte op verschillende plekken omhoog wordt geschakeld. We zijn hier druk mee bezig”, aldus de radiozender. MTVNL heeft op haar beurt plannen om de regionalisering van haar netwerk verder door te zetten waardoor Efteling Kids Radio wellicht ook in andere gebieden buiten de Randstad haar dekking via de digitale ether verliest. Voor de DAB+ gebruikers al met al geen goede ontwikkelingen dus.

Het radiostation blijft wel landelijk te beluisteren via diverse (digitale) kabelnetwerken en via internet op o.a. de eigen app.

Bron: Mediamagazine

 

SpeelgoedSpeelgoed