Buren van De Efteling vrezen verkeerschaos als het park nog verder groeit

eftelingTienduizend auto’s per dag, ’s ochtends heen en ’s avonds weer terug. Dat is te veel voor omwonenden van De Efteling. De meesten willen niet dat het attractiepark nog verder groeit, zonder dat er iets aan de verkeersdrukte gedaan wordt. Dat zeiden ze dinsdagavond op een bewonersbijeenkomst in Kaatsheuvel. Op de bijeenkomst presenteerde De Efteling de plannen voor de uitbreiding van het attractiepark. Er komt onder andere een groot, nieuw vakantiepark. Het is de bedoeling dat er straks vijf miljoen bezoekers per jaar naar het attractiepark komen.Dat betekent dat op drukke dagen tienduizend auto’s via de Europalaan naar het park toe moeten.
Boodschapje halen zit er niet in
Bewoners van de wijk naast De Efteling kunnen op drukke dagen nu al nauwelijks hun dorp in of uit, zeker niet als in de ochtend duizenden bezoekers tegelijkertijd komen. “Even een boodschapje halen in Tilburg zit er dan niet in”, zegt een van de bewoners op de informatie-avond. (Kaatsheuvel zelf heeft al drie grote en wat kleinere supermarkten, is dat niet genoeg dan? red.)

Hij wil graag dat de bewoners structureel betrokken worden bij de uitbreiding van het park. Dan kunnen ze meepraten over oplossingen voor bijvoorbeeld de verkeersdrukte. “Ik heb nog meegemaakt dat het park voor het eerst het hele jaar open bleef. Toen zag je al een grote toename van het verkeer op de Europalaan.”

Drukte uit Dongen
Vooral vanuit Dongen is het volgens omwonenden druk. “Als mensen de snelste route intikken op het navigatiesysteem komen ze vanaf die kant”, zegt een bewoner. “Dan kan De Efteling een mooie parkeerplaats hebben aan de kant van Tilburg, maar juist aan de andere kant is het een probleem.”

Ook het milieu baart de buren zorgen. “Al die auto’s die hier urenlang stationair draaien, dat stoot veel uit”, weet een man die regelmatig zijn hondje uitlaat lang de drukke Europalaan. “Dan ruik je wel wat. Er hangt een flinke diesellucht.”

Bron: Omroep Brabant

SpeelgoedSpeelgoed