Werking 'bagagedepot' Station de Oost bekend

eftelingAl meer dan een week waren fanatieke Efteling fans aan het twitteren, fotograferen en onderzoeken wat toch dat onlangs geplaatste bagagedepot in Station de Oost moest voorstellen. Een paar dagen terug werd duidelijk dat het iets met Coca Cola te maken zou hebben gezien de posters en de flesopener. Maar sinds vandaag is bekend wat het bagagedepot nu echt is…. een zoötroop. Eh, watte? Een zoötroop! Juist….. even kort door de bocht: een interactieve veredelde cola-automaat. Haal een drankje uit de automaat en de zoötroop wordt in werking gezet. Pfft….. ingewikkelde materie? Nou, na de klik wordt het je helemaal duidelijk gemaakt.

De zoötroop is één van de eerste animatie-apparaten waarmee bewegende beelden kunnen worden bekeken. De zoötroop werd in 1834 uitgevonden door de Britse wiskundige William George Horner (1786–1837). Hij noemde het een ‘daedalum’ of ‘daedatelum’. Overigens had rond het jaar 180 de Chinese uitvinder Ting Huan al een soort zoötroop uitgevonden.

De zoötroop bestaat uit een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer de cilinder wordt rondgedraaid kan men door de sleuven de plaatjes zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd. Deze plaatjes kunnen tekeningen of foto’s zijn. Doordat de plaatjes steeds maar kort zijn te zien, lijkt het alsof de afbeeldingen in elkaar overvloeien, waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat.

efteling
Foto: @MiniatuurEftel

Bronnen: Loopings, Wikipedia, Eftelwesley (miniatuurfoto bij bericht) en @MiniatuurEftel (grote foto).

SpeelgoedSpeelgoed