Weekendbijlage: Terug naar Bungalowpark Het Kraanven

eftelingHet Efteling bungalowpark Bosrijk is een begrip en vooral een succes in de wondere wereld van de Efteling. Zo succesvol dat dit jaar nog de bouw begint van een nieuw bungalowpark, het Loonsche Land. Maar lang, heel lang geleden opende de Efteling al een bungalowpark. Te weten Het Kraanven in 1960. Pas een jaar later wordt dit bungalowpark officiëel geopend door Dr. Veldkamp, staatssecretaris van Economische Zaken. Het park is succesvol en wordt door het grote succes in 1970 losgekoppeld van de Efteling. Maar de 42 bungalows zijn te weinig om het park kostendekkend te laten draaien. Plannen voor uitbreidingen doofden zachtjes uit. Het park moest bezuinigen op onderhoud om het hoofd boven water te houden. (meer na de klik met video!)

Dankzij die bezuinigingen krijgen de bungalows niet de gehoopte upgrade en mede door het verouderde uiterlijk laten steeds meer mensen Het Kraanven links liggen. Op 25 juni 1985 trekt het bestuur de stekker uit het bungalowpark. De huisjes worden gesloopt evenals de gebouwen en het zwembad. De grond wordt als het ware teruggegeven aan de natuur. Pas in 1992 is overnachten in de wereld van de Efteling weer mogelijk door de opening van het Efteling Hotel.

Anno 2016 is er weinig meer te zien van Het Kraanven. Toen Efteling Droomrijk in de prullenbak belandde werd er nog heel even gesproken over de herbouw van Het Kraanven maar dat was niet meer dan een losse flodder. Wie nu nog door het gebied van het toenmalige bungalowpark wandelt kan door goed zoeken nog restanten vinden. Zoals electriciteitsaansluitingen, fundamenten, een bunker en zelfs een nog in werking zijnde lantaarnpaal midden in het bos.

efteling
Ergens midden in het bos staat een lantaarnpaal die nog werkt ook. Een zichtbaar restant van Het Kraanven. Foto: Sleutelier

Thom Sooms keerde vorig jaar terug op de plek waar ooit Bungalowpark Het Kraanven te vinden was. Hij logeerde destijds zelf nog in één van de bungalows. Aan de hand van zijn herinneringen neemt hij je mee naar de plaatsen waar ooit de bungalows stonden. Wandel mee in een stukje verleden van de Efteling.

Bezoek de Efteling Webshop!
Bekijk op bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen