'Efteling moet iets doen tegen racisme bij Carnaval Festival en Monsieur Cannibale'

efteling

“En nu komen we aan bij dat kenmerk van musea dat ze niet enkel onschuldige decoratieve schoonheid tonen, maar dat ze ook ontregelen, je als bezoeker aan het denken zetten, je boos maken, dat ze zorgen dat je in aanraking komt met denkwijzen die je nergens anders tegen kan komen. En al deze dingen krijgt de Efteling voor elkaar bij Carnaval Festival en Monsieur Cannibale. Zo ben ik bijvoorbeeld opgevoed met het idee dat racisme niet oké is, maar de Efteling durft een wereldvisie te tonen die daar recht tegenin gaat.”

“In Carnaval Festival maak je bijvoorbeeld een reis langs alle landen van de wereld, en in elk land hebben ze flink hun best gedaan om de bewoners zo stereotiep mogelijk neer te zetten. Bij ‘het land’ dat Afrika moet voorstellen leer je bijvoorbeeld dat ze daar allemaal rieten rokjes dragen, botjes door hun neus hebben, en samen leven met gigantische apen. Maar niet alleen Afrika zit bomvol racistische clichés. Als je ziet hoe China en Japan zijn neergezet dan vind ik het een wonder dat actiegroep Nummertje 39 met rijst niet allang zijn pijlen op deze attractie heeft gericht.

Maar oké, Efteling, nu even serieus. Ik weet heus wel dat jullie niet echt een museum zijn en deze attracties niet bedoeld zijn als avant-gardistische kunstwerken. En hoe dol ik ook op jullie ben en gelukkig ik was bij jullie, kunnen jullie hier wel alsjeblieft even aan gaan werken?

Noem Festival Carnaval bijvoorbeeld Festival Kijk-hoe-racistisch-we-vroeger-naar-de-wereld-keken. Of hussel de landenbordjes door elkaar, zodat bij de mannetjes met botjes door hun neus voortaan ‘Duitsland’ staat.

Maar doe in ieder geval iets, want binnenkort komen mijn vrienden uit Ghana voor het eerst naar Nederland. Ik wil ze graag de Efteling laten zien, maar met deze twee attracties vrees ik dat ze toch liever naar echt museum zullen gaan.

En dan heb je dus ook nog Monsieur Cannibale, een theekopjesattractie waarbij mensen niet in theekopjes, maar in kookpotten zitten, die bestuurd lijken te worden door een gigantische bruine man met een lepel door zijn neus, die likkebaardend kijkt naar al die lekkere gezinnetjes uit Emmeloord en Hoorn die hij zo meteen gaat oppeuzelen.”

Tekst: Jan Hoek in Vice (Gedeeltelijk overgenomen, zie link voor volledige tekst)

(Lees meer)

Bezoek de Efteling Webshop!
Bekijk op bol.com

SpeelgoedSpeelgoed