Efteling geeft oudste draaimolen een facelift: 'We maken hem weer nieuw'

eftelingDe oudste draaimolen van Nederland krijgt een opknapbeurt. De carrousel is gebouwd in 1865 en leidde lang een reizend bestaan als kermismolen. In 1995 werd de Efteling in Kaatsheuvel eigenaar van het antieke speelgoed en sindsdien draait de molen zijn rondjes op het Anton Pieckplein. Maar nu even niet, want de draaimolen is in de revisie. De carrousel is voor de restauratie helemaal uit elkaar gehaald. Alle 24 ornamenten worden door medewerkers van de Efteling onder handen genomen. “We hebben alles geschuurd tot op het kale hout,” zegt teamleider Frank Schooleman. 

“Daarna is het hout dat niet meer goed was vervangen en is alles geplamuurd en in de grondlak gezet.” Inmiddels zijn de meeste ‘koetsen’, ‘sleetjes’ en paarden zover dat de decorateurs hun werk kunnen doen.

Ornamenten in stijl van Efteling
In totaal zitten er 24 ornamenten op de carrousel: zestien paarden, een haan, een leeuw, gondels en koetsen. “We hebben ze niet alleen opgeknapt, maar ook een upgrade gegeven naar de stijl van de Efteling.” Dré Smulders werkt in opperste concentratie aan de inkleuring van een paardenhoofd op een koets. “Je ziet dat de oorspronkelijke wilde manen vervangen zijn door dikke krullen, die passen beter bij de Efteling.” In maart is de carrousel waarschijnlijk af.

Twee klassieke carrousels
De draaimolen die nu wordt opgeknapt is de zogenoemde Vermolen-carrousel, genoemd naar de voormalige eigenaren die er tot in de jaren negentig mee op kermissen stonden. Deze draaimolen staat in de Efteling buiten. De andere beroemde draaimolen is de overdekte stoomcarrousel van de familie Janvier uit Bergen op Zoom. Die is al sinds halverwege de jaren vijftig te bewonderen in de Efteling.

Bron: Omroep Brabant

Bezoek de Efteling Webshop!
Bekijk op bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen