Efteling reageert op berichten over “angstcultuur”

eft anoniemGisteren lag er een brief op de mat bij Omroep Brabant afkomstig van anonieme maar bezorgde medewerkers van de Efteling. Zij schreven onder meer over de angstcultuur die zou heersen onder het personeel. Wie niet naar de pijpen danst van de directie moet voor zijn of haar baantje vrezen. Verder werden ook de extreme werktijden van 12 uur of meer per dag genoemd. Ook FNV Horeca deed een duit in het zakje en wees nog eens fijntjes op de nog steeds niet afgesloten nieuwe CAO voor de Efteling medewerkers. Voor de Efteling inmiddels redenen genoeg om deze aantijgingen van repliek te voorzien. De Efteling heeft in een persverklaring op de berichten gereageerd: “De OR is als vertegenwoordiger van álle Efteling medewerkers dé gesprekspartner voor de Efteling als het gaat om het arbeidsvoorwaardenpakket dat extra/boven (de overigens verlopen) CAO aangeboden wordt.Ondanks dat de Horeca CAO verlopen is, handhaaft de Efteling deze CAO nog steeds als basis voor haar eigen (veel) ruimere beloningsstructuur. De Efteling zal in haar reactie aan FNV Horeca aangeven dat zij uiteraard welkom zijn voor een kop koffie en een vrijblijvende kennismaking, maar dat de OR de enige gespreks- en onderhandelpartner blijft voor de directie. Tevens zal de Efteling FNV Horeca adviseren om haar rol als algemeen werknemersvertegenwoordiger op te pakken aan de juiste onderhandelingstafel, namelijk samen met werkgeversvertegenwoordiger Koninklijke Horeca Nederland om zo snel mogelijk eindelijk tot een nieuwe en goede Horeca CAO te komen”.

Verder laat het park weten dat er in overleg met de ondernemingsraad juist veel moeite wordt gestopt in werknemerstevredenheid.

In een reactie op dit nieuwsbericht heeft een voormalig werknemer op Omroep Brabant gereageerd dat eigen initiatieven binnen het park niet mogelijk zijn, ook al blijken deze vaak efficiënter en goedkoper. “Moet je iets doen en je moet rechtsom maar je ziet van te voren dat linksom sneller en goedkoper is? Doe het vooral niet linksom, je mag op het matje komen. Beleid is dat je eerst rechtsom moet gaan, dan moet aangeven dat dat niet echt werkt zodat ze daarna kunnen bedenken dat linksom beter is en dat zij dan met de eer mogen strijken dat zij linksom bedacht hebben.”, aldus de verder anonieme schrijfster.

Twee jaar geleden kreeg de directie van de Efteling het ook al aan de stok met de werknemers vanwege de afschaffing van de zondagtoeslag. Hierover doet de rechter komende maand uitspraak.

Bron: Vijfzintuigen.nl

De Efteling Webshop is vanaf heden te vinden bij Bol.com
Bekijk op bol.com

SpeelgoedSpeelgoed