Vier voorleesweekenden met bekende Nederlanders in de Efteling

eft laurentienVanaf de start van de Week van de Alfabetisering op 7 september, werken attractiepark de Efteling en Stichting Lezen & Schrijven evenals de afgelopen twee jaar nauw samen om aandacht te vragen voor het belang van (voor)lezen. Vier weken lang zijn er in het park uiteenlopende activiteiten waar bezoekers aan kunnen meedoen. Zo lezen in de weekenden van 12/13, 19/20 en 26/27 september, verschillende bekende Nederlanders voor in het Sprookjesbos, zoals Birgit Schuurman, Sascha Visser en Bas Muijs. Op zondag 4 oktober lezen ook Prinses Laurentien van Oranje, Erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon, voor in het park.

Speciale parkshow ‘Een ontmoeting met De Sprookjessprokkelaar’
Speciaal voor Stichting Lezen & Schrijven heeft de Efteling een unieke parkshow gemaakt, waarin Draak de hoofdrol speelt. Bezoekers ontdekken waarom Draak smoesjes verzint als hij moet voorlezen op ‘Sprookjes Voorleesdag’. De Sprookjessprokkelaar weet raad. ‘Een ontmoeting met de Sprookjessprokkelaar’ wordt deze weken vier keer per dag opgevoerd in het openluchttheater in het Sprookjesbos.

Taal Doe-boekjes
Aan de bezoekers van de Efteling wordt van 7 september tot en met 4 oktober een speciaal Taal Doe-boekje uitgedeeld met taalspelletjes, een speurtocht in het Sprookjesbos, maar ook informatie over laaggeletterdheid in Nederland.

De Sprookjessprokkelaar
Maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Dat staat veel ontwikkeling en actieve deelname aan de samenleving in de weg. Het plezier van lezen en het belang van verbeelding motiveerden Prinses Laurentien en Paul van Loon vorig jaar om het sprookje De Sprookjessprokkelaar te schrijven. De auteurs werkten daarin nauw samen met de Efteling. Afgelopen najaar werd aan ruim 7.000 basisscholen een gratis exemplaar voor de schoolbibliotheek toegezonden.
Dat de Efteling en Stichting Lezen & Schrijven op natuurlijke wijze samenwerken, is niet vreemd. ‘Wij zijn al meer dan 60 jaar hoeder van het sprookje en we willen we graag dat jong en oud van al onze prachtige verhalen kan blijven genieten. Dat kan alleen als je goed kunt lezen. De Sprookjessprokkelaar uit het boek komt in het park tot leven en prikkelt dagelijks de fantasie van onze bezoekers. Daarmee wordt het belang van lezen en voorlezen nog eens extra benadrukt.’ laat Olaf Vugts, Directeur Imagineering van de Efteling, weten.

Voorlezen, een wereld van verschil
Reizen met het openbaar vervoer. Lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels. Schrijven van een sollicitatiebrief. Voor 1 op de 9 Nederlanders is dit niet vanzelfsprekend. Dan verdien je een tweede kans. Door beter te leren lezen en schrijven vergroot je je kans op een gezond en gelukkig leven. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Dan kun je namelijk voorlezen en dat maakt een wereld van verschil voor de ontwikkeling van kinderen. Een kind dat minimaal 15 minuten per dag wordt voorgelezen, hoort 55 keer zoveel woorden als een kind dat niet wordt voorgelezen. Dat leidt tot een grotere woordenschat, wat de schoolprestaties ten goede komt. Regelmatig lezen voorkomt laaggeletterdheid, prikkelt de fantasie en stimuleert verbinding tussen ouders en kinderen.

Week van de Alfabetisering
Van 7 t/m 13 september is het de elfde Week van de Alfabetisering. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rond Wereldalfabetiseringsdag. Stichting Lezen & Schrijven roept anderen op om onder de noemer Tijd voor Taal evenementen te organiseren die het belang van kunnen lezen en schrijven benadrukken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.tijdvoortaal.nl.

Meer informatie: www.efteling.com/BN-ers-lezen-voor

De Efteling Webshop is vanaf heden te vinden bij Bol.com
Bekijk op bol.com

SpeelgoedSpeelgoed