Efteling-icoon Ton van de Ven (71) plotseling overleden: ‘Het park is intens verdrietig’

eft tonOud-ontwerper Ton van de Ven van de Efteling is woensdagochtend op 71-jarige leeftijd in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg overleden. De voormalig creatief directeur overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Efteling-woordvoerster Femke van Es spreekt van ‘intens verdrietig nieuws’. “We koesteren prachtige herinneringen aan Ton. Hij maakte de Efteling zoals het nu is.” Van de Ven werd dinsdag met spoed in het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg opgenomen. Woensdagochtend overleed de Eindhovenaar aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij laat drie kinderen na. De dood van Van de Ven is hard aangekomen bij de Efteling. “Voor ons komt zijn overlijden onverwacht. Hij liep twee weken geleden nog rond in het park”, vertelt Van Es.

Bekende Efteling-attracties
Van de Ven wordt gezien als een Efteling-grootheid. Hij was een van de belangrijkste personen die meehielp aan de ontwikkeling van het Brabantse attractiepark. De Eindhovenaar is als oud-ontwerper onder meer verantwoordelijk voor de Fata Morgana, de Droomvlucht, Pagode, Volk van Laaf, Python, Gondoletta en Villa Volta.

Van de Ven werd in 1989 creatief directeur van het attractiepark en ging veertien jaar later met vervroegd pensioen. In 2010 werd de oud-ontwerper geëerd met een expositie in het Anton Pieckmuseum in Hattem.

Het eerste grote project van Van de Ven was het Spookslot (1978), een attractie die vanwege het vijfentwintigjarige jubileum van de Efteling werd ontworpen. Hij speelde bovendien een adviserende rol bij de decoratie van de attracties Djengu River en Dwerveldwind in Attractiepark Toverland.

Bron: Omroep Brabant

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen