Onderzoek bevestigt: horeca pretparken veel te duur

eft witte paardToegegeven, waarom de door belastinggeld overeind gehouden staatsbank ABN AMRO zich hier mee bezig hield is ons ook een raadsel. Maar het onderzoek is wel heel erg herkenbaar geworden voor veel bezoekers van de Efteling. De horeca is duur. Zo duur, dat maar liefst vier op de vijf Nederlanders hun eigen bammetjes en drankjes meeneemt van huis en bepakt en bezakt door het park gaan slenteren. Bij musea is dat een op de vier, blijkt uit onderzoek dat GfK in opdracht van ABN AMRO heeft uitgevoerd. Vrijetijdslocaties lopen daardoor volgens de bank 145 miljoen euro aan poten­tiële horeca-omzet mis. ,,Aan entreekaartjes, vervoer en parkeren is een gezin met twee kinderen al snel 100 euro kwijt. Als je ergens op wilt bezuinigen, doe je dat waarschijnlijk op eten en drinken,” zegt sectorbankier Rob Morren van ABN AMRO.In de rugzak gaan vooral belegde broodjes, pakjes drinken en flesjes water mee. Ook slepen veel Nederlanders fruit, snoep en koeken mee. Zeven op de tien ondervraagden gaven aan zelf proviand mee te zeulen, omdat ze consumpties op locatie te duur vinden.

Volgens de bank liggen er volop kansen voor attractieparken, dierentuinen en musea om meer te verdienen aan de verzorging van de inwendige dagjesmens. Door niet alleen A-merken aan te bieden, maar ook goedkopere producten bijvoorbeeld. Dus geen flesjes Coca-Cola, maar bezoekers zelf hun beker laten tappen, zoals bij Ikea. En over Ikea gesproken: waarom bieden pretparken eigenlijk geen goedkope ontbijt­jes aan? ,,Minder dan 3 procent van de bezoekers ontbijt nu in het pretpark, de dierentuin of een museum. Dus dat is een groeikans,” zegt Morren.

,,Of denk aan assortimenten waarbij je de dag begint met een ontbijtje en afsluit met een diner.” Behalve de prijs, is ook het assortiment een reden voor bezoekers om hun eigen broodjes te smeren. Zo laat het aanbod van gezonde producten in hun ogen te wensen over. Volgens Morren valt hier winst te behalen: ,,Denk aan verse aardbeien van een boer uit de buurt, of kroketten met een Beter Leven-keurmerk. Die geven bezoekers een goed gevoel, waardoor ze bereid zijn er meer voor te betalen.”

Overigens moet wel gezegd worden dat de Efteling uitblinkt in een zeer gevarieerd assortiment. Frieten en snacks bij de Smulpaap, een “wat de pot schaft” menu bij het Wapen van Raveleijn en gezonde broodjes bij de Octopus om maar even wat te noemen. Voor veel bezoekers zijn echter de hoge prijzen de reden om toch maar van dit aanbod af te zien. Blijkbaar zijn er nog genoeg bezoekers die voor zo’n duur frietje bereid zijn om meer dan een uur in de wachtrij te gaan staan als we de situatie van afgelopen zaterdag bekijken. Het onderzoek gaat daarom niet over deze extreem drukke dagen, maar is gedaan over een langere periode.

Bron (gedeeltelijk): AD.nl

De Efteling Webshop is vanaf heden te vinden bij Bol.com
Bekijk op bol.com

SpeelgoedSpeelgoed