‘Helft van Efteling-bezoekers koopt kaartje met korting’

eft kortingMeer dan de helft van bezoekers van Nederlandse attractieparken koopt kaartjes met korting. Dit geldt ook voor ongeveer de helft van de 4,1 miljoen jaarlijkse bezoekers van de Efteling, meldt een woordvoerder zaterdag in De Volkskrant. De Efteling is het duurste pretpark van Nederland, met een entreeprijs voor volwassenen die 36 euro bedraagt. Daarna volgen Walibi (32,50 euro) en Slagharen (27,50 euro). Het goedkoopst in de top twaalf is DippieDoe in Best, waarvoor 11,95 euro moet worden neergeteld. Volgens deskundigen in de krant moeten pretparken flink stunten met kortingen om bezoekers te trekken. Precieze cijfers over het aantal bezoekers dat op die manier naar de parken komt, ontbreken. De attractieparken willen hierover namelijk niets kwijt.

‘Nederland is vechtersmarkt’
Het verdienmodel van pretparken komt door de kortingen flink onder druk te staan, waarschuwen recreatie-experts in De Volkskrant. Maar de parken moeten wel: er is zoveel aanbod dat de Nederlandse markt een ‘vechtersmarkt’ zou zijn.

De pretparken proberen met kortingen meer bezoekers te trekken. En dus liggen er tal van kortings- en spaarkaartjes in winkels als de Albert Heijn en de Hema. Ook zijn er via sites als Groupon en Vakantieveilingen manieren om korting te krijgen.

Minder geld om te investeren
Door die kortingen zouden attractieparken over het algemeen minder geld hebben om te investeren, zo stellen de deskundigen ten slotte. Zij menen dat er wel manieren zijn om rendabel te blijven, zoals het dynamisch maken van de entreeprijs. Zo betaalt iemand minder bij een rustige dag met slecht weer, maar juist meer bij zonnig weer en flinke toeloop.

Overigens lijkt het erop dat de Efteling nog altijd genoeg geld binnenhaalt. Afgelopen maand werd duidelijk dat het attractiepark de komende jaren met acht hectare wil groeien. Het park zoekt hard naar plekken voor nieuwe attracties en naar mogelijkheden voor meer verblijfsaccommodaties, zoals een tweede hotel.

Bron: Omroep Brabant

Bol AlgemeenBol Algemeen