Roodharigen strijden in Joris en de Draak

rood clownTer voorbereiding van de komende editie van de Redhead Days 2014 in Breda, gingen 50 roodharigen de strijd met elkaar aan in de houten racer-achtbaan Joris en de Draak. Roodharige Drakenstrijders uit het hele land en met diverse leeftijden waren in de Efteling aanwezig voor een bijzondere foto. De jaarlijkse roodharigendag in Breda is een druk bezocht evenement waar vooral fotografen op zoek gaan naar dat ene geschikte model. Om aandacht voor deze dag te vragen wordt er elk jaar een ludieke actie verzonnen, ditmaal in de Efteling.

Roodharigen met uitsterven bedreigd
Rood haar is een genetische reactie op weinig zonneschijn en zorgt ervoor dat mensen ondanks dat toch vitamine D kunnen opnemen. Amper 2% van de wereldbevolking heeft rossig haar. In Schotland is dat 13%, bovendien is ook 40% mensen in het van origine zonarme deel van Groot Brittannië drager van het gen dat voor rood haar zorgt.

Meer zonnige dagen in Schotland als gevolg van de opwarming van de aarde zou er volgens wetenschappers dus ook voor kunnen zorgen dat het rode haar genetisch overbodig is en dat mensen met rood haar minder goed aangepast zullen zijn aan hun omgeving. Mensen met rossige lokken hebben meestal ook een bleke huid en die zijn gevoeliger voor zonlicht, waardoor ze snel verbranden. Meer zon en minder bewolking betekent dat de huid van de Schotten zich daar over de generaties heen aanpast. Hierdoor zullen er steeds minder ‘rooien’ rondlopen op deze aarde, tot ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Al zal dat volgens de wetenschappers nog enkele honderden jaren duren.

De jaarlijkse ‘Roodharigendag‘ waar red heads en hun fans elkaar kunnen ontmoeten is in Breda op 7 september 2014.

Bron: vijfzintuigen.nl

SpeelgoedSpeelgoed