Nationale Alfabetiseringsprijzen 2013 uitgereikt in de Efteling

abcRian Visser, Letterprins en Jong010, de Rotterdamse kinderkrant zijn de winnaars van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2013. Deze werden vandaag uitgereikt tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering in attractiepark de Efteling. De winnaars kregen hun prijs uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal werd er 13.968 keer gestemd op de prijzen.  De prijzen zijn bedoeld om personen en organisaties die (succesvol) werken aan het vergroten van geletterdheid in Nederland in het zonnetje te zetten. Ook hoopt Stichting Lezen & Schrijven hierdoor anderen te stimuleren om zich in te zetten voor mensen die beter willen leren lezen en schrijven. De stichting organiseert de Nationale Alfabetiseringsprijzen in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er zijn prijzen uitgereikt in drie categorieën:

Achmea Persoonlijkheidsprijs
Kinderboekenschrijver Rian Visser (Haarlem) won de Achmea Persoonlijkheidsprijs. Zij zet zich in voor gratis digitale boeken en lesmateriaal. Zij vindt dat alle kinderen, rijk en arm, moet kunnen lezen en schrijven. Haar bevlogenheid deelt zij regelmatig met haar 15.000 volgers op Twitter. Rian kreeg 3.147 stemmen. Ruim twee keer zoveel als haar tegenstrever.

Categorie Doen
In de categorie Doen (succesvolle, bestaande projecten) is de prijs gegaan naar Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, bedacht door Angelique van Tilburg. Jong010 komt elke maand uit en wordt verspreid via basisscholen. In Jong010 lezen kinderen lokaal nieuws en Rotterdamse achtergrondverhalen. Deze worden speciaal voor en door kinderen gemaakt. De krant helpt laaggeletterdheid op latere leeftijd voorkomen, omdat kinderen al op jonge leeftijd met taal bezig zijn. Jong010 kreeg ruim 54% van de stemmen in deze categorie.

Categorie Durven
De categorie Durven is gewonnen door Letterprins (Nijmegen), een app die kinderen spelenderwijs beter leert lezen. Het is een initiatief van twee ouders, Mirella Boot en Jan de Boer. Een van hun kinderen had moeite met leren lezen. Ze kregen vanuit school extra leeropdrachten mee, zoals woordenrijtjes lezen. Ze legden contact met de Radboud Universiteit Nijmegen met de vraag ‘kan dit niet leuker?’. Dit kan dus nu, dankzij de Letterprins. Deze app is niet alleen geschikt voor kinderen met leesproblemen, maar ook voor mensen die de Nederlandse taal willen leren. Ook ouders die zelf slecht kunnen lezen, kunnen via de app samen met hun kinderen beter leren lezen. Letterpins kreeg 340 stemmen meer dan de ‘concurrentie’.

Eervolle vermelding
Mick Duzink van FC Groningen in de Maatschappij kreeg een eervolle vermelding. De vakjury beloonde hem voor zijn tomeloze inzet voor het stimuleren van geletterdheid in de provincie Groningen en binnen voetbalclub FC Groningen.

Vakjury
In totaal zijn dit jaar ruim honderd projecten en mensen voorgedragen voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen. Een vakjury, bestaande uit voorzitter Anita Witzier (presentatrice), Walter Annand (public affairs officer Achmea), Hans Leenders (directeur MBO-beleid ministerie OCW) en Regina Stoutjesdijk (beleidsadviseur Onderwijsraad), heeft hieruit de twee kanshebbers per categorie bepaald, waarna iedereen in Nederland online heeft kunnen stemmen op zijn of haar favoriet.

Samenwerking Stichting Lezen & Schrijven en de Efteling
De Efteling, al meer dan 60 jaar hoeder van het cultureel erfgoed sprookjes, onderschrijft van harte het belang van lezen en voorlezen. Daarom organiseren beide organisaties vier weken lang leuke activiteiten in de Efteling waar bezoekers aan mee kunnen doen. De komende vier zondagen lezen Bekende Nederlanders voor in het openluchttheater in het Sprookjesbos. Ook wordt deze hele periode, vier keer per dag een speciaal voor deze samenwerking geschreven parkshow opgevoerd. Alle bezoekers krijgen een doe-boekje met daarin leuke taalspelletjes, informatie en ook een speurtocht door het Sprookjesbos.

Week van de Alfabetisering
Dit jaar organiseert Stichting Lezen & Schrijven voor de negende keer de Week van de Alfabetisering. Deze week wordt georganiseerd om landelijk aandacht te vragen voor het belang van goed lezen en schrijven. In Nederland heeft 1 op de 10 mensen hier grote moeite mee. Meer informatie is te vinden op www.weekvandealfabetisering.nl of via Twitter: @WvdA13 of #WvdA13.

Bron: Efteling
Aanbiedingen bij EuroClix

SpeelgoedSpeelgoed