Bart de Boer is inmiddels al ruim een week geen directeur meer van de Efteling. Maar dat wil niet zeggen dat we niets meer van hem vernemen. Gisteren schoof hij gezellig aan bij het radioprogramma “Alles Mag op Zaterdag”. Oud-directeur Bart de Boer van de Efteling is daar vertrokken omdat hij zich gekwetst voelde in zijn ijdelheid. Dat zei hij zaterdag bij Omroep Brabant in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag. Hij kreeg de Raad van Commissarissen niet mee in zijn toekomstplannen voor de Efteling. “Dat irriteerde me mateloos.”Bart de Boer heeft tijdens de vijf jaar dat hij directeur was bij de Efteling 221 miljoen euro geïnvesteerd. Dat geld ging naar nieuwe attracties als Joris en de Draak, Raveleijn en Aquanura. Het leverde ook meer bezoekers op. In 2007 bezochten nog 3,2 miljoen mensen jaarlijks de Efteling, in 2012 waren dat er 4,2 miljoen.
Grote jongen
Maar toen Bart de Boer nog meer wilde investeren, trapte de Raad van Commissarissen op de rem. Bart de Boer: “Ik miste daardoor het vertrouwen en dan moet je een grote jongen zijn en zeggen, jongens dit is het.” Hij zegt dat het initiatief om te stoppen van hem kwam: “Maar zij vonden het ook een goed idee.”
Volgens Bart de Boer hebben conflicten met het personeel geen rol gespeeld bij zijn ontslag. Hij spreekt tegen dat er een angstcultuur zou heersen, zoals de vakbond heeft gezegd. Ook in het verwijt dat hij geen tegenspraak zou dulden herkent hij zich niet: “Ik was altijd heel erg open naar alle medewerkers.”
Geen speeltuin
Wel had hij bij zijn aantreden het gevoel dat de bijna 2500 personeelsleden van de Efteling efficiënter zouden kunnen werken. Zo besloot hij de zondagtoeslag die voor een groep personeelsleden gold af te schaffen. “Het is een gewoon bedrijf, geen speeltuin.” Hij beaamt dat dat ‘beperkte weerstand’ opleverde.
Bart de Boer wil nu graag gaan adviseren op het gebied van de vrijetijdseconomie in Brabant. Volgens hem heeft Brabant met zijn historische binnensteden, natuurgebieden en gastvrije mentaliteit goud in handen. Daarom wil hij naast de term ‘Brainport’ het begrip ‘Dreamport’ lanceren.