Onthulling sculptuur gebroeders Grimm in Efteling Sprookjesbos

grimmVandaag, donderdag 14 maart, onthulde Roodkapje in het Sprookjesbos van de Efteling een sculptuur van de gebroeders Grimm. Zij deed dit onder het toeziend oog van Michael Meyer, de Cultureel Attaché van de Bondsrepubliek Duitsland, Bart de Boer, voorzitter van de Raad van Bestuur Efteling, Michaela Klare van het Duits Verkeersbureau en Ute Schulte van de GrimmHeimat NordHessen (vlnr op foto). Het beeld is een symbolische ode aan de inspanning die de Efteling al 60 jaar aan de dag legt om het cultuurerfgoed sprookjes levend te houden. In de Efteling zijn 28 sprookjes terug te vinden, waarvan 15 Grimm-sprookjes. De sculptuur is een blijk van waardering van de Deutsche Grimmgesellschaft, een internationale, wetenschappelijke vereniging die de nalatenschap van de gebroeders Grimm beheert, en is mede mogelijk gemaakt door de steun van GrimmHeimat NordHessen.

Tijdens de opening van het symposium complimenteerde de heer Meyer de Efteling: “De voortreffelijke manier waarop de Efteling zich inzet voor het erfgoed ‘Sprookjes’, waaronder ook die van Grimm, getuigt van grote betrokkenheid en liefde voor de magische verhalen.” Bart de Boer is zeer vereerd met het geschenk: “De sprookjes van de gebroeders Grimm spreken miljoenen mensen tot de verbeelding. Zij laten onze beste jeugdherinneringen herleven. De Efteling koestert al meer dan 60 jaar sprookjes en zal dat ook de komende decennia blijven doen.”
Grimm Symposium
De onthulling van het beeld was het hoogtepunt van een bijzonder Grimm Symposium in de Efteling, ter ere van 200 jaar Sprookjes van Grimm. Want tweehonderd jaar geleden verscheen de eerste verzameling sprookjes van Grimm: ‘Kinder- und Hausmärchen’. Vandaag de dag behoren deze sprookjes tot het werelderfgoed en zijn ze in meer dan 170 talen vertaald. Vermaarde onderzoekers en kunstenaars deelden op het symposium hun nieuwste inzichten over sprookjes en hun verzamelaars.

Aan het symposium werkten onder andere mee: de illustratoren Thé Tjong-Khing en Peter Boersma & Hilda Groenesteyn, sprookjesvertelster Marita de Sterck, onderzoekers Vanessa Joosen, Moniek Hover en Theo Meder. Ook oud-hoogleraar Wolfgang Herrlitz van de Universiteit van Utrecht en vice-voorzitter van de Europäische Märchengesellschaft Harlinda Lox stonden garant voor onderhoudende en leerzame inleidingen. Het Grimm Symposium werd georganiseerd door Duitse Bibliotheek, Duits Verkeersbureau, Koninklijke Bibliotheek, Efteling, Meertens Instituut, Universiteiten van Tilburg en Utrecht en Uitgeverij Lemniscaat.

140313grimm-01

Bron & foto: Efteling

SpeelgoedSpeelgoed