14 maart: Grimm Symposium in de Efteling

grimmOp donderdag 14 maart 2013 vindt in de Efteling een symposium plaats over de gebroeders Grimm. Want tweehonderd jaar geleden verscheen de eerste verzameling sprookjes van Grimm: ‘Kinder- und Hausmärchen’. Vandaag de dag behoren deze sprookjes tot het werelderfgoed en zijn ze in meer dan 170 talen vertaald. Vermaarde onderzoekers en kunstenaars delen op het symposium hun nieuwste inzichten over sprookjes en hun verzamelaars. Wat is het geheim achter de eeuwige jeugd van sprookjes? Wie waren de twee gebroeders eigenlijk? Maar ook: hoe komt het dat de nieuwste fantasy-sprookjesfilms zo populair zijn?

Tijdens het symposium krijgt de Efteling in het bijzijn van de Cultureel Attaché van de Bondsrepubliek Duitsland, de heer Michael Meyer, een sculptuur aangeboden in de vorm van de Gebroeders Grimm. Het beeld is een symbolische ode aan de inspanning die de Efteling al 60 jaar aan de dag legt om het cultuurerfgoed sprookjes levend te houden. Roodkapje zal het beeld in de siertuin van de Efteling onthullen. De sculptuur is een blijk van waardering van de Deutsche Grimmgesellschaft, een internationale, wetenschappelijke vereniging die de nalatenschap van de gebroeders Grimm beheert, en is mede mogelijk gemaakt door de steun van GrimmHeimat NordHessen.

Aan het symposium werken onder andere mee: de illustratoren Thé Tjong-Khing en Peter Boersma & Hilda Groenesteyn, sprookjesvertelster Marita de Sterck, onderzoekers Vanessa Joosen, Moniek Hover en Theo Meder. Ook oud-hoogleraar Wolfgang Herrlitz van de Universiteit van Utrecht en vice-voorzitter van de Europäische Märchengesellschaft Harlinda Lox staan garant voor onderhoudende en leerzame inleidingen. Organisatie: Duitse Bibliotheek, Duits Verkeersbureau, Koninklijke Bibliotheek, Efteling, Meertens Instituut, Universiteiten van Tilburg en Utrecht, Uitgeverij Lemniscaat.

Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes, jeugdliteratuur, vertelkunst en overdracht van cultureel erfgoed tussen de generaties. Aanmelden kan via www.200jaargrimm.nl.

Bron: Efteling

Aanbiedingen bij webshopsBol AlgemeenBol Algemeen