Voormalig Efteling-entertainer Dio Oberon overleden

Op 17 december is levenskunstenaar en entertainer Dio Oberon overleden. Dio was in de jaren ’80 in de Efteling te bewonderen als ronddansende hofnar, met als bijzondere gave dat hij blokfluit kon spelen met zijn neus. Hij was voor het laatst in het park voor de opnames van het radioprogramma “Theater van het Sentiment” in 2008. Dio mocht slechts vijfenvijftig jaar worden.

In memoriam – Dio Oberon

Dionys Obers, geliefd en bekend als Dio Oberon, is afgelopen zaterdag 17 december onverwacht aan een hartstilstand overleden op het terrein van Kasteel Dussen, waar hij die middag als acteur optrad. Dio is vijfenvijftig jaar geworden.

Dio was een bijzonder en wonderlijk mens. Op twintigjarige leeftijd keerde hij de gewone wereld, met haar grijze torenflats, dorre kantoorbanen en onvriendelijkheid, voor altijd de rug toe. Dio betrok een zelfgebouwd ‘sprookjeshuis’, en zou voortaan altijd met volle teugen de artiest, de entertainer, de hofnar blijven.

In 1980 kwam Dio bij de Efteling terecht. Al van jongs af aan was de kleine Oberon gefascineerd door het park en het tot stand kunnen brengen van magische nieuwe werelden trok hem zeer aan. Oorspronkelijk had Dio destijds  dan ook gesolliciteerd naar een functie als ontwerper, maar werd in plaats daarvan uiteindelijk als entertainer aangenomen. Dio’s narrenpersonage is enkele jaren in het park te zien geweest – dansend, buitelend, plagend en met zijn neus op blokfluiten spelend – en markeerde hiermee het startpunt van de nar als Eftelingfiguur, jaren vóór Jokie de Prrretneus en Pardoes de Tovernar.

De Efteling had in die vroege jaren tachtig nog weinig ervaring met dergelijk vast entertainment in eigen stal, en Dio werd ogenblikkelijk opgenomen in de creatieve familie van destijds: Ton van de Ven, Lex Lemmens, enzovoorts. Dio kon dan ook op een zeer warm onthaal rekenen toen hij in 2008 voor het eerst in jaren weer eens de Efteling in kwam dartelen, fluiten en al, voor een uitzending van het nostalgische KRO-radioprogramma Theater van het Sentiment.

Dio Oberon laat een rijk geschakeerd oeuvre achter; decennialang werkte hij als componist, schilder en theatermaker aan talloze artistieke projecten. Maar bovenal was hij een levenskunstenaar, een troubadour die mensen om hem heen inspireerde en zijn omgeving kleur gaf. Dio zal zeer gemist worden.

Bron & tekst: Eftelist

Bron: Eftelist
Aanbiedingen bij webshops

Bol AlgemeenBol Algemeen