Aanpassingen parkeerplaats op komst

In het bestemmingsplan is reeds vermeld dat het hoofdparkeerterrein van de Efteling onvoldoende capaciteit biedt om het bezoekersparkeren op drukke dagen op te vangen. Het reeds binnen het plangebied aanwezige overloopparkeerterrein (Vak K: circa 800 parkeerplaatsen) is daarom in 2009 uitgebreid (tot Vak K ) met een omvang van 7,5 ha.

Deze uitbreiding was noodzakelijk om op drukke dagen overlast en een daarmee samengaande potentiële verkeersonveiligheid te voorkomen. Sinds de uitbreiding van het parkeerterrein in 2009 en september 2010 heeft zich eenmaal een situatie voorgedaan dat ondanks deze uitbreiding onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar waren.Het plangebied zal worden heringericht. Binnen het plangebied zal een herschikking van de parkeerplaatsen plaatsvinden en wordt extra waterberging gerealiseerd. Tevens wordt voorzien in een goede landschappelijke inpassing van het terrein. Het maximumaantal parkeerplaatsen zal gelijk blijven aan de mogelijkheden die het eerdergenoemde vrijstellingsbesluit biedt, te weten maximaal 8,0 ha parkeren (maximaal circa f parkeerplaatsen).

In figuur 3.1 is aangegeven hoe het parkeerterrein binnen het plangebied wordt ontsloten. Dat gebeurt vanaf het hoofdparkeerterrein. Uitgangspunt is dat het verkeer van/naar het parkeerterrein gebruik maakt van de huidige hoofdontsluiting op de Europalaan. Het aankomende verkeer rijdt vanaf deze hoofdontsluiting over het hoofdparkeerterrein en rijdt na het kruisen van de Kinkenpolder parkeerterrein Vak K op. Ook bij het afrijden van het parkeerterrein wordt de Kinkenpolder gekruist en wordt via het hoofdparkeerterrein de hoofdontsluiting op de Europalaan bereikt. Met fysieke maatregelen in de vorm van slagbomen wordt voorkomen dat het Eftelingverkeer de Kinkenpolder als aan-/afrijroute gebruikt.

• verkeersonveilige situaties ontstaan doordat verkeer op de Kinkenpolder niet wacht tot het Eftelingverkeer is stopgezet, de aanwijzingen van het Eftelingpersoneel negeert en zijn weg over de Kinkenpolder zonder stoppen vervolgt;

• een verkeersonveilige situatie ontstaat wat ook frustratie en agressie bij weggebruikers oplevert.

De beschikbaarheid van parkeerplaatsen binnen het plangebied maakt het ook mogelijk de snelheid waarmee de bezoekers een parkeerplaats kan worden toegewezen te vergroten. Dat is mogelijk als op het hoofdparkeerterrein in een aantal maatregelen is geïnvesteerd. De huidige stagnatie op de Europalaan en N261 wordt dan zoveel mogelijk weggenomen, evenals de hiermee samengaande overlast en potentiële verkeersonveiligheid. Deze maatregelen treffen alleen doel als het verkeer naar Vak K de Kinkenpolder ongehinderd kan passeren. Daarvoor is het noodzakelijk de Kinkenpolder op drukke tijdstippen voor doorgaand langzaam verkeer af te sluiten. Het langzaam verkeer op de Kinkenpolder zal daartoe een aantrekkelijke en verkeersveilige route worden aangeboden. Het bestemmingsplan voorziet daartoe in de mogelijkheid een fietspad aan te leggen langs de Dodenauweg en langs de Eftelingsestraat. Het fietspad sluit aan op de Eftelingsestraat en ligt ter plaatse van de Eftelingsestraat in de berm van deze weg.

Het fietspad biedt een alternatieve route tussen Kaatsheuvel en de Eftelingsestraat op het moment dat de Kinkenpolder wordt afgesloten voor doorgaand (langzaam) verkeer op het moment dat parkeerterrein K in gebruik is. In overleg tussen de gemeente en de Efteling zullen concrete afspraken worden gemaakt over de momenten en wijze van afsluiten van de Kinkenpolder. De afsluiting zal geen gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van gronden langs de Kinkenpolder.

Binnen het plangebied is verder een geluidswal aanwezig zodat eventuele geluidshinder als gevolg van gebruik van het parkeerterrein wordt afgeschermd voor de woningen en (mini)camping Bernehoeve aan de Bernsehoef. Deze geluidswal is aangelegd na overleg met de bewoners/beheerders van de camping.

Verder is voorzien in een calamiteitenontsluiting vanaf het parkeerterrein naar de Dodenauweg/Bernsehoef.

De Efteling hecht groot belang aan een goede landschappelijke inpassing van het parkeerterrein. Daaraan is ontworpen. Voorzien wordt in een zone langs de Europalaan, de Dodenauweg en de Eftelingsestraat waarin naast groen en water (retentiebuffer) ook een fiets-/voetpad wordt ondergebracht. Een verbeelding van het ontwerp is in figuur 3.2. opgenomen. Deze gaat uit van:

• een fietspad en een wandelpad aan de zuidzijde van het retentiebekken langs de Europalaan;
• een fiets/wandelpad in een groenstrook langs de Dodenauweg (tussen Europalaan en Eftelingsestraat); deze groenstrook krijgt inclusief scheidingssloot en fiets/wandelpad een breedte van 15 à 20 m; tevens wordt bezien of de Dodenauweg van laanplanting kan worden voorzien;
• een fietspad in de berm langs de Eftelingsestraat tussen de Dodenauweg en de toegang van Bosrijk; tevens wordt voorzien in een wandelpad in een ten noorden van de Eftelingsestraat liggende 30 à 50 m brede groenstrook met geluidswal. Het is de bedoeling dat dit gebied de uitstraling van duingebied krijgt.

Geld verdienen bij EuroClix

SpeelgoedSpeelgoed