Oorzaak ‘gezoef’ Vliegende Hollander bekend

Al langere tijd is bekend wat het probleem is bij De Vliegende Hollander waardoor bewoners van Kaatsheuvel last ondervinden van een zoevend geluid. Tegenover het Brabants Dagblad verklaart een woordvoerder van het park: “Wat je hoort, is namelijk de baan”, stelt een Efteling-woordvoerder. “Dat komt door de holle pijpen. Als een karretje heel licht trilt, zorgt dat voor resonantie van de baan en fungeert de baan als een klankkast.” Het probleem van de holle pijpen moet daarom opgelost gaan worden. “We moeten de baan ‘stijf’ maken, zoals dat heet”, aldus de Efteling-zegsman. “Afvullen met zand of de pijpen op één of andere manier afsluiten: er zijn diverse opties.”

Tijdelijke oplossingen
Eerder al zorgde de Efteling voor tijdelijke oplossingen door aanpassingen te maken. Vorig jaar kwamen de eerste klachten binnen van direct omwonenden van de Efteling over een ‘irritant’ geluid, dat klonk als een soort loeiende wind. Het probleem bleek bij De Vliegende Hollander te zitten. Na onderzoek heeft de Efteling al een aantal malen de wiellagers van de karretjes van De Vliegende Hollander vervangen in de hoop het storende geluid te stoppen. Dat lukte tijdelijk, maar sinds vorige maand klink het geluid weer. Opnieuw zijn de karretjes onder handen genomen en ook nu is het ongewenste geluid weer weg.

Aan de slag
Het probleem met het zoevende geluid moet zodanig opgelost worden dat het niet meer zal terugkeren. De Efteling wil dit nog dit seizoen aanpakken: “Het streven is om dit jaar die extra maatregel te nemen. Die klus moet niet te lang duren. “Het is een van onze topattracties, die moet er niet te lang uitliggen, als het zo ver is.”

Bron: Brabants Dagblad/vijfzintuigen.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen