Efteling schenkt 12.000 sprookjesboeken aan basisscholen

Vanochtend overhandigden Roodkapje en een kabouter uit het Sprookjesbos een ‘reusachtig’ groot sprookjesboek aan directrice Jopie de Bruin en Sanne Pulles, voorleeskampioen uit de hoogste groep van de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel. Dit is het eerste van 12.000 boeken, die de Efteling schenkt aan alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen om in de klas uit voor te lezen. Als hoeder van het sprookje vindt de Efteling het belangrijk dat alle kinderen in Nederland en Vlaanderen aan de slag gaan met sprookjes. Ze behoren immers tot ons cultureel erfgoed. Roodkapje en haar kabouters hebben nog heel wat werk te verzetten. Begin juni moeten alle 12.000 Sprookjesboeken bij de basisscholen zijn afgeleverd.

Stichting Lezen, o.a. initiatiefnemer van De Nationale Voorleeswedstrijd, ondersteunt deze geste naar basisscholen van harte. Door het (voor)lezen en beluisteren van sprookjes raken kinderen bijna spelenderwijs vertrouwd met taal en verhalen. Vandaag vindt de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Utrecht. De Efteling haakt dit jaar graag aan bij deze landelijke finale,  ook hier zal Roodkapje haar opwachting maken en het sprookjesboek uitreiken aan de finalisten.

Sprookjes over bekende Sprookjesbosbewoners
De speciale ‘reusachtige’ uitgave van het Sprookjesboek, uitgegeven door uitgeverij Ploegsma, bevat 34 sprookjes en nog niet eerder gepubliceerde illustraties van Anton Pieck. Het boek is om voor te lezen, maar ook geschikt om zelfstandig te lezen vanaf 7 jaar. Naast de bekende sprookjes als Roodkapje en Sneeuwwitje zijn ook later aan het Sprookjesbos toegevoegde sprookjes als Repelsteeltje en Raponsje opgenomen. Verder werden er speciale sprookjes geschreven voor bekende Sprookjesbosbewoners: Holle Bolle Gijs, de Trollenkoning, de Herauten en de gekleurde duiven op het Herautenplein. Efteling-klassiekers als De Indische waterlelies en De tuinman en de fakir ontbreken natuurlijk niet.

Stichting Lezen
Stichting Lezen is in samenwerking met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken initiatiefnemer van De Nationale Voorleeswedstrijd. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk is.

Bron: Efteling

Bol AlgemeenBol Algemeen