2009 reuzenjaar voor de Efteling

Voor de Efteling was 2009 een recordjaar. Ondanks de wereldwijde recessie werden de goede resultaten van 2008 ruimschoots overtroffen. Vier miljoen bezoekers vonden hun weg naar het attractiepark; een stijging van ruim 20% ten opzichte van 2008. De bedrijfsopbrengsten stegen met 10,2% naar € 128,4 miljoen. Het bedrijfsresultaat ging met 11,9% omhoog naar € 15,3 miljoen.  Financieel Directeur Daan van Baarsen: “Begin 2009 werd wereldwijd gekenmerkt door onzekerheid over de economie. Vanuit het verleden weten we dat economische recessies nauwelijks invloed hebben op de Efteling. Tegelijkertijd beseffen we dat successen in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. We hebben daarom alles op alles gezet om bezoekers naar ons park te halen” .

Zo nam Assepoester haar intrek in het Sprookjesbos en lanceerden we een opvallende marketingcampagne, het ‘Sprookjesmysterie’. Het resultaat mag er zijn: nooit eerder ontvingen we 4 miljoen bezoekers. Als kroon op ons werk ontvingen we bovendien de 100 miljoenste bezoeker in het 57-jarige bestaan van het park.”

Ook over de ontwikkeling van de andere bedrijfsonderdelen is de Efteling tevreden. “Zeven jaar geleden zetten we onze eerste stappen in de musicalwereld. Sindsdien hebben we ieder jaar met succes een musicalproductie op de planken gezet. The Sound of Music, de zesde musical in ons theater, trok vorig jaar 190.000 bezoekers en was daarmee de meest succesvolle productie tot nu toe. Tegelijkertijd was Sprookjesboom de Musical te zien in diverse theaters in Nederland”, aldus Daan van Baarsen.

Ook op multimediaal gebied sloeg de Efteling haar vleugels verder uit. Naast inmiddels bekendeEfteling-producties als Sprookjes, Sprookjesboom en TiTaTovenaar, werd ook de nieuwe Eftelingproductie Sprookjes van Klaas Vaak op televisie uitgezonden. Van alle bedrijfsonderdelen merkten alleen het hotel, golfpark en de evenementenorganisatie iets van de recessie. “De zakelijke boekingen liepen terug, maar de omzet stond minder onder druk dan gemiddeld in de branche”. Tot slot ging in 2009 een lang gekoesterde wens van de Efteling in vervulling: op 11 december gingen de poorten van het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk open.

Ook voor 2010 heeft de Efteling grootse plannen. Op 1 april gingen de poorten van het park open om nooit meer te sluiten. “Door de toenemende bezoekersaantallen, het succes van de Winter Efteling en de opening van het vakantiepark Efteling Bosrijk kunnen we het park alle 365 dagen van het jaar openen.”, aldus Van Baarsen. “Nieuw dit jaar is de Sprookjesboom in het Sprookjesbos. In juli openen we bovendien onze nieuwe racer-achtbaan Joris en de Draak voor het publiek”.

Bron: Efteling

Bol AlgemeenBol Algemeen