Musical Kruimeltje in aantocht

Rick Engelkes Producties (REP) en Efteling Theaterproducties brengen in het komende theaterseizoen het oer-Hollandse verhaal Kruimeltje groots tot leven. De musical over de straatjongen uit het bekende boek van Chris van Abkoude beleeft op 7 november 2010 zijn première in Theater de Efteling.

Sinds zijn rol als de vader van Kruimeltje in de gelijknamige, succesvolle film (1,2 miljoen bezoekers) wilde Rick Engelkes Kruimeltje in het theater en op televisie brengen. Twee jaar geleden kreeg Rick een optie op de rechten van Kruimeltje. Toen hij met Efteling Theaterproducties in gesprek kwam, is de ontwikkeling van een dramaserie in een stroomversnelling terechtgekomen.

Musical
Rick Engelkes Producties produceert in samenwerking met Efteling Theaterproducties de groots opgezette musical Kruimeltje, die vanaf oktober 2010 in Theater de Efteling te zien zal zijn. Na The Sound of Music is de musical Kruimeltje de gedroomde nieuwe theaterproductie voor het beroemde familie-attractiepark. De Efteling heeft in korte tijd een prachtig en succesvol theater opgebouwd, waar sinds zeven jaar grote, professionele familiemusicals op de planken staan.

In een landelijke zoektocht kijken REP en de Efteling uit naar de gedroomde Kruimeltje van Nederland. Naast de musical gaan Rick Engelkes en de Efteling ook een dramaserie ontwikkelen rond de nieuwe avonturen van Kruimeltje.

Achtergrond
Kruimeltje is een oer-Hollands verhaal, geschreven door Chris van Abkoude in de jaren ’20 van de vorige eeuw (inmiddels toe aan de 84ste druk). Van Abkoude is ook de schrijver van de succesvolle Pietje Bell serie. Kruimeltje is een prachtig, liefdevol verhaal over de zoektocht van een straatjongen naar zijn familie.

Het verhaal
Een havenstad, rond 1912. Kruimeltje, een arme weesjongen zwerft op straat. Zijn moeder liet hem als baby achter bij vrouw Koster, die voor hem zou zorgen. Zijn vader vertrok tien jaar geleden naar Amerika om goud te zoeken. Kruimeltje gapt zijn kostje bij elkaar als hij samen met zijn vriendjes en zwerfhond Moor kattenkwaad uithaalt in de stad. De politie weet zich met de olijke, innemende straatjongen geen raad. Dan leert Kruimeltje kruidenier Wilkes kennen en blijkt dat Wilkes zijn vader in Amerika heeft ontmoet! Zou Kruimeltjes vader nog leven? Kan Wilkes hem misschien terugvinden, ver weg in Amerika?

Creatives
Auteur: Chris van Abkoude
Regie: Caroline Frerichs (musical) en Peter de Baan (dramaserie)
Script en liedteksten: Dick van den Heuvel en Sjoerd Kuyper
Composities: Jeroen Sleyfer
Decor: Jos Groenier
Lichtontwerp: Uri Rappaport
Producenten: Rick Engelkes (Rick Engelkes Producties), Olaf Vugts en Fons Jurgens (Efteling Theaterproducties)

Quotes
Er komt een droom van mij uit. Tien jaar geleden stond ik met groot plezier als acteur op de set van de film Kruimeltje. Nu sta ik voor ons grootste project tot nu toe. Wie droomt er niet van om zo iets moois te maken. Ja, ik ben heel trots dat we dit samen met de Efteling en een fantastisch creatief team waar gaan maken. De hoofdfiguur uit Kruimeltje is eigenlijk een rasechte optimist. Ondanks alle tegenslagen verliest hij niet de moed, het is een echte vechter. Vallen en opstaan, nooit opgeven.  Een instelling waar ik mij aan verwant voel, die mij past. Dat gaan we terugzien in de musical.
– Rick Engelkes (REP)

De Efteling is bijzonder gelukkig om samen met Rick Engelkes Producties dit avontuur aan te gaan. Het verhaal Kruimeltje past naadloos in de Efteling-traditie van verhalen vertellen en beleven. Ikzelf heb het boek gelezen toen ik een jaar of 10 was en ook aan mijn eigen kinderen voorgelezen. De arme jongen, die ondanks zijn misère toch vrolijk blijft, is me altijd bijgebleven. Deze oer-Hollandse geschiedenis zal het theaterpubliek van alle leeftijden aanspreken en past daarom zo goed bij ons. Efteling Theaterproducties brengt nu al 7 jaar familiemusicals van hoog niveau. Ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse publiek ook Kruimeltje onmiddellijk in het hart zal sluiten.
– Olaf Vugts (Efteling Theaterproducties)

Bron: Efteling

Bol AlgemeenBol Algemeen