De Efteling blijkt behoorlijk crisisproof

Het gaat bijzonder goed met de Efteling op dit moment. De omzet is in de eerste helft van dit jaar 25 procent hoger dan een jaar geleden. Vorig jaar ontving het park nog 3,3 miljoen bezoekers, maar als de groei doorzet komt het aantal dit jaar uit boven de vier miljoen, aldus algemeen directeur Bart de Boer. Het hoogste aantal ooit. De Boer riep in het begin van het seizoen al dat de crisis de Efteling niet raakt, omdat de Efteling vergetelheid verkoopt. Daarbij komt dat veel Nederlanders dit jaar in eigen land op vakantie gaan. Volgens een woordvoerder van het park maken deze mensen liever dagtripjes, waarvan de Efteling duidelijk meeprofiteert.

De hogere omzet komt mede door een groots opgezette reclamecampagne rond het thema “Sprookjes Bestaan”, de AH-aktie en het SprookjesMysterie, waarvan het afsluitende Sprookjesbal op zaterdag 11 juli jongsleden plaatsvond. Meer dan 55.000 mensen zochten naar voorwerpen uit het Sprookjesbos (zoals het mandje van Roodkapje). Die had de heks verstopt, omdat ze boos was dat ze niet was uitgenodigd op het sprookjesbal.
De Efteling maakte van de campagne een enorm spektakel: naar het bal in Efteling theater kwamen 1.200 prijswinnaars, waarbij de vinders van de voorwerpen op het bal werden gehuldigd. Volgens De Boer is dat een once in a lifetime opportunity om daar bij te zijn. Maar de Efteling doet dit niet alleen voor naamsbekendheid, maar ook om het geloof in sprookjes te stimuleren.

Het park komt echter niet helemaal ongeschonden uit de recessie. De Efteling verhuurt congresruimte aan bedrijven en daar wordt op dit moment twintig procent minder omzet gedraaid dan vorig jaar. Het hotel wordt ook minder bezocht, maar het park denkt dat door de recessie mensen later boeken dan normaal, en dus zou dat aantal nog bij kunnen trekken.

Bron: NRC Next/vijfzintuigen.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen