Holle Bolle Gijs ziet Abraham

Holle Bolle Gijs in de Efteling wordt dit jaar vijftig. Ter gelegenheid van zijn verjaardag wordt in het Efteling Museum een tentoonstelling over de veelvraat ingericht.


Grote brokken
In 1959 werd de eerste Holle Bolle Gijs in het Kaatsheuvelse pretpark gebouwd. De schrokop diende als oplossing voor het toenemende afvalprobleem, veroorzaakt door de steeds groter wordende stroom bezoekers. Het idee kwam van Peter Reijnders, die zich liet inspireren door het kinderrijmpje waarin Holle Bolle Gijs grote brokken kon schrokken. De eerste Gijs kreeg een plekje in de speeltuin – nu Het Volk van Laaf – naast de nog steeds bestaande draaimolen en horecapunt In den Hoorn des Overvloeds.


Papier hierrr
Kinderen worden met de oproep ‘Papier hierrr’ aangemoedigd afval in de mond van Gijs te deponeren. Als bedankje krijgen ze een welgemeend ‘Dank u wel’ te horen. De kosten voor de bouw van deze eerste interactieve prullenbak bedroegen destijds zevenhonderd gulden (318 euro). Holle Bolle Gijs was zo’n succes dat het park al snel de struiken rondom moest afschermen met hekken, omdat de kinderen de bladeren in Gijs zijn mond wilden stoppen.
Familie
In de jaren na 1959 verschenen er steeds meer Holle Bolle Gijs-varianten in het park. Meestal ging het om familieleden van de oorspronkelijke Gijs, zoals een matroos (foto), een Tiroler Gijs, een Gijs op een wagen, opa-Gijs en baby-Gijsjes. Er kwamen echter ook varianten op de papiervreter, zoals een nijlpaard (Nijltje in het teiltje, in de Kleuterhof), een kanon compleet met boekanier (in het Sprookjesbos) en een Incabeeld (naast de Piraña).
Tentoonstelling
De pratende prullenbakken zijn inmiddels wereldberoemd en ook onbeschaamd gekopieerd. Om de vijftigste verjaardag van Holle Bolle Gijs te vieren, wordt er dit seizoen een tentoonstelling in het Efteling Museum ingericht, waar bezoekers alles te weten kunnen komen over het fenomeen Holle Bolle Gijs.

bron: parkplanet

SpeelgoedSpeelgoed