Verzet van de Efteling tegen plan Rosagaerde loont

De Efteling heeft zich met succes verzet tegen de bouwplannen op en bij het terrein van ‘Rosagaerde’ in Kaatsheuvel.

Casade Woondiensten moet het bouwplan aan de andere kant van de Europalaan deels aanpassen. Volgens de gemeente Loon op Zand zijn toch extra geluidswerende maatregelen nodig. Tot voor kort bestreed ze dat standpunt van de Efteling.

Casade is onaangenaam verrast door dit nieuwe besluit van de gemeente. “We zijn al zo lang met deze plannen bezig”, aldus woordvoerder Frans Desloover. “Nu horen we opeens dat de geluidseisen worden gewijzigd. We moeten nog uitzoeken wat de gevolgen daarvan zijn.”

Casade wil 51 appartementen en 19 woningen bouwen aan de St. Jozefstraat. Daar vlakbij komt de nieuwbouw van zorgcentrum Rosagaerde, een project van stichting Maasduinen. Het verzet van de Efteling richt zich op het bouwplan van Casade en met name op de woningen die straks boven het geluidsscherm aan de Europalaan uitkomen. Volgens het attractiepark zou het geluid op deze gevels te groot worden. Het vreest geluidsproblemen voor de Efteling zelf, maar ook voor de toekomstige bewoners en gemeente.

De gemeente zag dat lange tijd anders. Maar na extern onderzoek deelt ze toch de conclusie van de Efteling. De geluidseisen aan de woningen worden strenger. “Ik denk dat het bouwplan niet rigoureus aangepast hoeft te worden”, stelt wethouder Hans Waijers (CDA).

De rechter buigt zich overigens nog over de zaak Rosagaerde. De Efteling heeft namelijk het bezwaar tegen de vergunning voor het bouwplan nog niet ingetrokken, ook al zit ze nu op één lijn met de gemeente. Ze wil eerst meer zekerheid van Casade, dat het de conclusies van het attractiepark en gemeente onderschrijft. Volgens Desloover moet Casade gewoon voldoen aan de eisen. “Anders krijgen we geen vergunning. Het is wel jammer dat het allemaal zo lang duurt, ook voor de senioren die wachten op een woning.”

De nieuwbouw van Rosagaerde kan overigens wel gewoon door. Dat plan levert geen discussie meer op.

Bron: Brabants Dagblad

Bol AlgemeenBol Algemeen