Efteling volgt personeel op internetsites

De Efteling houdt in de gaten wat (ex-)personeel op internet over het familiepark schrijft. Wie niet positief is, kan op het matje geroepen worden om uitleg te geven. Dat blijkt uit een briefwisseling van de efteling met de website loopings.nl. De Efteling tikte een medewerker van die website op de vingers. De afdeling Integrale Veiligheid van het park had onderzoek gedaan naar zijn internetgedrag. De conclusie was dat ‘u beheerder bent van de site loopings.nl en dat u zich daar ook uitlaat over zowel collega’s als over organisatorische zaken over de Efteling BV’. De brief is geschreven op 6 oktober, op dat moment werkte de man nog bij de Efteling. De Efteling eiste dat loopings.nl uit de lucht werd gehaald. Dat is niet gebeurd. De man werkt sinds deze week niet meer bij de Efteling. “Officieel omdat het te slecht betaalde. Maar ik heb gewoon geen zin om me op internet te laten natrekken.”


Volgens hem zou de Efteling inloggegevens van personeel gebruiken, om te kunnen zien wat andere personeelsleden op bijvoorbeeld Hyves.nl over de Efteling schrijven. “Dat heeft een hoge pief me zelf verteld.” Loopings.nl is een soort Geenstijl over pretparken, met een nadruk op de Efteling. Af en toe zijn de teksten ‘best grof’, geeft de man toe. Toen de brief van de Efteling binnenkwam, zette de site meteen een topic online: ‘De Efteling-NSB leest met u mee’. Die eindigde met de aankondiging dat de site aangifte zou doen tegen de Efteling wegens ‘computervredebreuk’, vanwege het misbruik van inloggegevens. “Maar dat was een grapje.”
Volgens woordvoerster Jennifer Welage van de Efteling, valt het wel mee met de internet-monitoring. “We zijn geen NSB’ers en speuren niet de hele dag internet af. Maar als de privacy van onze medewerkers wordt geschonden of er wordt vertrouwelijke informatie op internet gezet, dan zijn we geneigd dat uit te zoeken.” En met dat in het achterhoofd is ook de brief aan loopings.nl geschreven. Welage: “Er werd op die site een medewerker gekwetst. Dan spreken we daar iemand op aan. Maar ik vind het geen stijl om ons dan met NSB’ers te vergelijken.”
De Efteling wordt op internet gevolgd door honderden mensen via verschillende fansites. De beheerders van die sites merken met regelmaat dat er wordt meegelezen door Efteling-medewerkers. Beheerders van de site De Vijf Zintuigen (DVZ) ‘onthouden zich van commentaar’. Op DVZ wordt lustig gedebatteerd, ‘Defecten Efteling seizoen 2008’ heeft over de duizend reacties. Ook de commotie rond loopings.nl was onderwerp van gesprek op DVZ, maar dat topic is inmiddels gesloten.
Ilona van Golen van de site Eftelist.nl heeft er geen probleem mee dat de Efteling meeleest. “We volgen de Efteling kritisch. We hebben regelmatig stevige discussies met de communicatieafdeling van de Efteling, maar dat mag.”
Welage zegt geen probleem te hebben met kritische sites. “We maken ons er niet zo heel druk over. Onze medewerkers Integrale Veiligheid hebben wel wat beters te doen dan de hele dag op internet te zitten speuren. Ze regelen ook de inzet van BHV’ers, de brandweer, de veiligheid van het park.”

bron:brabants dagblad

Naschrift: Efteling Fanzine kan zich totaal niet vinden in het bericht van het Brabants Dagblad. De berichtgeving is uiterst suggestief. Wel zijn we overgegaan tot plaatsing van het bericht op onze website omdat boycotten van berichten waar je het niet eens mee bent wel het zwakste is wat je kan doen. Dat is een vorm van censuur en daar doen wij niet aan.

SpeelgoedSpeelgoed