Duizend gasten nog maar het begin voor Bosrijk

De duizend gasten die Bosrijk vanaf eind 2009 kan herbergen, zijn nog maar het begin. De Efteling heeft in en bij het vakantiepark ruimte gereserveerd om in tweede en derde instantie nog eens in totaal accommodaties met 1100 bedden te maken.

De eerste 1000 bedden komen in 74 vrijstaande Boshuysen, 26 geschakelde Dorpshuysen en 78 appartementen. Die zijn in eigen huis ontworpen in typische Eftelingstijl. Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen is met de bouw bezig. Eind volgend jaar kunnen de eerste gasten er terecht. Tien huisjes worden aangepast voor gehandicapten. Met Bosrijk stort de Efteling zich op de markt van meerdaagse korte vakanties. Er worden alleen arrangementen van twee of drie nachten aangeboden. Alle dagen van het verblijf hebben de gasten toegang tot het aangrenzende attractiepark. Langere vakanties wil de Efteling niet aanbieden. “Onze bedoeling is dat de gasten naar ons attractiepark gaan”, aldus manager Coen Schelfhorst van de Efteling. “Als we ze de mogelijkheid bieden langer te blijven, gaan ze de omgeving verkennen en naar de Beekse Bergen. Zakelijk gezien is dat niet in ons belang.”


Bosrijk levert zo’n honderd nieuwe banen op. Het vakantiepark is vanaf medio december volgend jaar alleen open als de Efteling geopend is. Dat betekent dat het vakantiepark net als het attractiepark een paar maanden per jaar gesloten is. Hooguit kunnen er dan zakelijke activiteiten plaatsvinden. Die situatie moet volgens directievoorzitter Bart de Boer van de Efteling zo kort mogelijk duren. ” Een leeg park kost alleen maar geld.” De Boer verwacht door Bosrijk een toename van het aantal bezoekers die niet uit de directe omgeving van Kaatsheuvel komen. “Daardoor denken we over drie jaar alle dagen open te zijn met het attractiepark en dus ook met Bosrijk.”

Bosrijk onderscheidt zich qua vormgeving van bestaande bungalowparken. “Ook krijgen we geen subtropisch zwemparadijs”, aldus Schelfhorst. “Er zijn parken die dat veel beter kunnen en wij willen onze gasten de Efteling in hebben.”

Hoofdfiguur van Bosrijk is Klaas Vaak. Volgens Schelfhorst is hij niet nadrukkelijk aanwezig. “We willen ook rust uitstralen met dit park, en dat doe je niet met paddestoelen, kabouterhuisjes en een groot doorgevoerde thematisering.”

Het vakantiepark is tot stand gekomen na jarenlang moeizaam overleg met Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie. Binnen het park komt veel aandacht voor het milieu. Zo wordt net als in het golfpark water betrokken van de rioolwaterzuivering van Kaatsheuvel. Dat wordt gezuiverd in riet en vervolgens gebruikt voor het besproeien van de golfbaan en het attractiepark en straks ook Bosrijk. Op die manier wordt grondwater bespaard. In Bosrijk is ook ruimte voor de natuur, met een vlindertuin en een vleermuiskelder. Tussen de woningen blijven heide, bos en gras gehandhaafd. Schelfhorst: ” Het wordt zeker strak gemaaid park.

Bron: Brabants Dagblad
Door Joris Roes. woensdag 17 september 2008

Via vijfzintuigen.nl

SpeelgoedSpeelgoed