Theater van het sentiment over de Efteling

De allereerste Efteling Zomeravonden op 16 en 17 augustus 1980, de enorme parkeerchaos die die veroorzaakten dat weekeinde, het nog nieuwe spookslot dat volledig in het licht gezet moest worden, voorbereidingen van de aanschaf van de staalachtbaan Python.

Deze en vele andere onderwerpen uit die roemruchte periode van het Kaatsheuvelse familiepark staan donderdag 14 augustus centraal in het KRO-radioprogramma ‘Theater van het Sentiment’. Het Theater verblijft dit seizoen telkens een hele week in de zomer van een bepaald jaar, in week 33 is dat 1980. Donderdag eindigt de week steevast met een locatievoorstelling. Zo gebeurde dat vanuit Enkhuizen, waar de race ‘Vlieg er eens uit’ centraal stond, een onderdeel van de spektakelserie ‘Te land ter zee en in de lucht’.

In de week van 14 augustus eindigt de week met een locatie-voorstelling vanuit de Efteling. Hoofdpersonen zijn dan de toenmalige directeur Herman Ten Bruggencate (87) en Tilburger Alex Lemmens (64), die in 1980 chef technische dienst was. “Het idee voor de Zomeravond was geboren, maar de technische uitvoering kwam op mijn bureau terecht. ‘Kun je het hele park even in het licht zetten?’ luidde de vraag aan mij. Het hele park… ik moest even slikken,” vertelt de goedlachse ingenieur, die op in maart 2005 afscheid nam van het park. In de drie uur durende live radio-uitzending worden talloze herinneringen aan de Efteling-achter-de-schermen van rond 1980 opgediept. Lemmens had zijn eerste lustrum er net opzitten. Als jonge dertiger kwam hij in 1975 bij de Efteling in dienst. “Met mijn verloofde Hanneke kwam ik in 1971 voor het eerst na vele jaren weer eens in de Efteling, waar net het Diorama geopend was. Ik wist niet veel meer van het park, al herinner ik me nog wel hoe ik als klein manneke in de traptreintjes had gezeten, en natuurlijk in die prachtige stoomcarrousel.”

Een van zijn eerste opdrachten na zijn aanstelling was om een nieuwe lay-out voor dat spoortje te maken. “Dat vond ik erg leuk, want ik ben een echte treinenliefhebber. We hebben meteen de wissels uit het parcours gehaald omdat de treintjes daar zo vaak ontspoorden,” herinnert Lemmens zich als de dag van gisteren.

Hij treedt bij de KRO samen op met toenmalig directeur Herman Ten Bruggencate; vindt hij dat leuk? “Enorm! Het was beginjaren ’80 al een droomwens van me om eens naar Disneyland te kunnen. Bij Ten Bruggencate maakte ik geen geheim van die wens; ik vertelde Herman dat ik samen met Hanneke op vakantie naar Amerika zou gaan om daar een vriendin in Miami te bezoeken. Herman zei: ‘Da’s goed, ga maar naar Disneyland, maar wil je dan ook even naar Carrowinds om daar de nieuwe achtbaan te testen, die wij besteld hebben?’ Dat was de Python, die vanaf 1981 voor een explosie van de bezoekersaantallen zou gaan zorgen.”

Ander onderwerp in het ‘Theater van het Sentiment’ is 31 mei 1980. Het laatste defil

Bol AlgemeenBol Algemeen