Efteling wint zaak Rosegaerde

De (her)bouw van verpleeghuis Rosagaerde in Kaatsheuvel mag voorlopig nog niet starten van de rechter. De vergunning is geschorst op verzoek van attractiepark de Efteling.

Datzelfde geldt voor de bouw van een groot appartementencomplex aan de St. Josephstraat in Kaatsheuvel. Ook tegen dit bouwplan heeft de Efteling voorlopig met succes bezwaar tegen gemaakt bij de rechtbank in Breda.

De uitspraak is een tegenvaller voor de gemeente Loon op Zand, de stichting Maasduinen (waaronder Rosagaerde valt) en corporatie Casade Woondiensten.

De Efteling wilde met de rechtszaak voorkomen dat de bouw van start zou gaan voordat alle procedures rond de vergunningverlening waren afgerond.

Het attractiepark is bang dat de bouw van het nabijgelegen nieuwe verpleeghuis en het appartementencomplex negatieve gevolgen heeft voor de eigen vergunningen. Zo wordt de kans op klachten uit de omgeving groter, stelt de Efteling. Ook vreest het bedrijf straks minder evenementen en feesten in de avonduren te mogen houden, omdat strengere eisen gaan gelden.

De rechter heeft nu alleen nog naar de gevoerde procedures gekeken. Bij het plan voor de nieuwbouw van Rosagaerde (verpleeghuis met veertien zorgappartementen) hebben de partijen een steek laten vallen, zo luidt het oordeel. De stichting Maasduinen heeft het ontwerp later wat aangepast door de zolder met lessenaardak te vervangen door een plat dak. Volgens de rechter is dit gewijzigde plan ten onrechte niet meer voorgelegd aan de welstandscommissie en moeten de procedures dus deels over.

Verder vindt de rechter dat bij het plan van Casade voor de bouw van 51 huurwoningen en negentien eensgezinswoningen aan de St. Josephstraat beter aangetoond moet worden wat voor gevolgen dit plan heeft voor de activiteiten van de Efteling.

Alle betrokken partijen buigen zich nog over de gevolgen van de uitspraak, en de eventuele vertragingen die hierdoor kunnen ontstaan.

Bron: Brabants Dagblad

Bol AlgemeenBol Algemeen